• Mi lehet a gond?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Az én problémám gyermekkoromban, torokban levő elakadásérzéssel, folytonos "köhécseléssel" és étkezések közben/után nehézlégzéssel kezdődött. Sokszor éreztem mellkasi nyomást, "remegést" már akkor is. Most 24 éves vagyok, egy frankfurtileves által okozott "elakadásos-puffadásos" "élmény" következtében 6 évig kizárólag pépesen mertem csak étkezni. Azt éreztem a levegő a gyomromban megrekedt, nem tudtam kibüfögni, pedig éreztem, hogy nagyon kellett. Jelenleg akkor tudok szilárd ételt fogyasztani, amikor reggel felkeltem, vagy ha a nap folyamán utoljára nagyon régen ettem. Pár falat viszonylag problémamentes, majd azt érzem, nem megy a nyelés, félre megy az étel, vagy sokára tudom csak lenyelni. Ezt hasi, alhasi és gyomorszáji diszkomfort/puffadás követ. Nehéz légzés, mellkas remegés, izzadás, verejtékezés, (hát)izomfájdalmak, fülzúgás, szédülés és gyomorfeszítés. Olykor borda alatti és bordaközi fájdalom, szegycsont mögötti fájdalom, s mintha a szívem is "nyilalna". Akkor mérséklődnek a panaszok, ha a levegő hatalmas büfögés formában távozik (minden ivás és éves után), de még úgy is szenvedek félig ülő helyzetben legalább egy órát. Ezalatt szám kiszárad, eltompulok, megszomjazom és "rágcsálhatnékom" támad.. Folyton éhséget érzek, de már enni is alig merek. Minden ételt turmixolok, kivéve amit "rágcsálok" (puffasztott kukorica, pirítós, keksz). Januári gyomortükrözés alkalmával nem láttak eltérést, sem savra, refluxra utaló tüneteket. Egy doktornő látatlanban mégis protonpumpagátlót írt fel nekem tüneteim alapján refluxra, mondván, hogy "gyermekkorom óta a torkomig ér a savam". Nem mertem szedésbe kezdeni, miután egy fórumon azt olvastam, gyenge sav is okozhat ilyen tüneteket s így a savat növelni kell. Mondja, Doktor Úr, hogyan deríthetném ezt ki és mégis mivel kezelhetném magam, hogy végre megszűnjenek ezek az elviselhetetlen panaszok? 65ről 40kg-ra fogytam. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Zsuzsanna

        Dr. Plósz János válasza a nyelőcső motilitás probléma témában

        A leírt panasz hátterében nyelőcső-motilitászavar állhat. Ennek lenne érdemes utánajárni, legegyszerűbben egy nyeletéses röntgen vizsgálat illetve nyelőcső-manometria elvégzése vezethet korrekt diagnózishoz.


        Kérdés: 2020. augusztus 21., 01:33; Megválaszolva: 2020. augusztus 24., 20:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!