• Sárga nyelvvel mit lehet tenni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Januárban fogprobléma miatt volt egy olyan kéthetes időszakom, mikor nem ettem egész nap semmit, vagy csak egy joghurtot vagy hasonlót. 2 hét alatt 9 kilót fogytam. A 2. hét vége felé a nyelvem elkezdett sárgás színt felvenni, de nekem egy barátnőm, aki szintén járt hasonló cipőben, hogy nem tudott enni azt mondta, hogy normális és majd el fog múlni. Viszont január óta nem múlt el. Sötétebb, élénksárga színű és az egész nyelvemet befedi. Minden nap le szoktam sikálni fogkefével és fogkrémmel, de másnap visszajön. Azt vettem észre, hogy összefüggésben lehet azzal, amit eszek, mert ha nehezebb ételeket, egészségtelenül eszek akkor vastagabb és erősebb színű lepedék jelenik meg, mintha egészségesen ennék vagy semmit. Viszoint bárhogy eszek mindig valamilyen szinten sárga lesz, de van mikor nincs összefüggésben azzal amit eszek, például van mikor bármit eszek pár napig vagy egy hétig minden nap ugyanolyan szinten sárgul be. Azóta már amúgy rendbejött a fogproblémám, rendesen eszek és visszaszedtem a leadott 9 kilót is. Észrevettem még, hogy a székletem színe és más, általában nagyon világos agyagszínű, már szinte narancssárga/sárga. Viszont néha pár napig ez is visszatér normálisabb színűre. Valamint nem tudom összefüggéssel lehet-e ezzel, de 1-2 hónapra rá a hajam is elkezdett nagyon hullni, eddig még sosem volt ilyen. Voltam háziorvosnál, aki elküldött laborba, az eredmény szerint emelkedett össz-és direkt bilirubin szint és a got és gpt értékek eltérőek, pontos értékeket sajnos nem tudok. Elküldött ezzel hasi ulrahang vizsgálatra, de ott semmit találtak. A háziorvosom még gombás fertőzés lehetőségére felírt egy curasept nevű gyógyszert ennek kezelésére, de semmit nem változattott azon, hogy msánapra mindig újra besárgult a nyelvem, már szedtem addig a gyógyszert, amíg felírta. Az ultrahangvizsgálat eredményéről tudok csatolni egy képet. Hova mehetnék ezzel, mi okozhatja és mit tudnék vele csinálni? Köszönöm a válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a sárga nyelv témában

        A panaszt okozhatja a fogászati kezelés és diéta miatti szájüregi és bélflóra megváltozása, következményes hiánytünetek (a hajhullás ennek a jele szokott lenni) illetve a laboreltérések hátterében vírusinfekció lezajlása. A labort mindenképp érdemes megismételni, ha nem mutat javuló tendenciát, akkor hepatológiai szakrendelést felkeresni. Addig is érdemes szájvízet használni (a szájüregi baktériumflórát megcsökkenteni), nyomelem- és vitaminpótlást kezdeni (Béres csepp+ C-vitamin), valamint probiotikumot használni (legalább 1 hónapig).


        Kérdés: 2020. június 09., 14:57; Megválaszolva: 2020. június 11., 08:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: