• Élesztő Érzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! Szeretnék egy olyan kérdésre választ kapni, amire máshol nem találtam egyértelmű választ. A következő a problémám: élesztő intoleranciám van. Évek óta élesztőmentes diétát tartok, magam sütöm a kenyerem, kerülöm a pékségeket és minden élesztővel készült élelmiszert. Viszont jelen helyzetben egyre több helyen olvasni, köztük az Önök honlapján is egy cikkben, hogy a kovásszal készült (kelesztett) péktermék nem veszélyes az élesztőallergiásokra. A kérdésem, hogy ez mennyire állja meg a helyét, mert sok helyen olvasni, hogy a kovász készítése közben a lisztben, levegőben lévő élesztőgombákat szaporitjuk el. Kérem hogy ha van rá mód, válaszoljanak ezen kérdésemre, maximálisan kifejtve, mert addig nem szeretnék belefogni a kovász készítésbe, amig nem tudom, hogy ártana-e!? Köszönöm előre is a segítő válaszukat! Üdv Péter

        Dr. Plósz János válasza a élesztő intolerancia témában

        A kovászt természetes élesztőgombák, tejsav- és ecetsavbaktériumok hozzák létre, így, ha az élesztőre intoleráns, jó esély van arra, hogy ez is panaszt okozzon. Viszont maga az "élesztő" mint kategória sem egységes, a Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombák több faját jelenti. Szóval a teszt alapján nem tudjuk megmondani, hogy az összes faj problémát okoz-e, mert ha nem, akkor adott esetben a kovász, mint "vad" élesztő működhet. Élesztő allergia esetén a kovász is mindenképp kerülendő, intolerancia esetén szabadabban lehet próbálkozni (nem okoz életveszélyes szövödményeket).


        Kérdés: 2020. április 08., 12:06; Megválaszolva: 2020. április 10., 19:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.