• Paraffin olaj

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Székrekedéses panaszaimra a patikában vettem Paraffin olajat (nem szivódik fel,külső bevonatot képez ).Később olvastam,hogy a paraffin olajjal készült orr-torok cseppek a tüdőben paraffinomát okozhatnak, a bélből felszivódva a mezenterialis nyirokcsomókban parafinoma képződéshez vezethet. Sőt daganatképződést is okozhat. Szeretném megkérdezni,hogy biztonságos szer-e a paraffin olaj szedése ? Van-e mellékhatása ? A fenti mellékhatások milyen hosszú vagy mennyiségű paraffinolaj szedés esetén valóban jelentkeznek? Köszönöm válaszát: F.K.

        Dr. Plósz János válasza a paraffin témában

        Én paraffinomáról csak szövetbe injektált paraffin bejuttatása után hallottam. A paraffin nem szívódik fel a béltraktusból, így nem is jut a nyirokcsomókba. Mellékhatása is ennek megfelelő: a zsíroldékony vitaminok felszívódását megakadályozza (oldva maradnak a paraffinban) tartós használat során. Folyamatos-rendszeres használatát ezért nem javasoljuk, de esetileg segíthet a székrekedés megoldásában.


        Kérdés: 2020. március 21., 14:02; Megválaszolva: 2020. március 21., 16:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: