• Pancreas specifikus elasztaz

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur! 4. honapja fennallo emesztesi panaszaim miatt (naponta jelentkezo hanyinger, laza, sargas szeklet, puffadas, savanyu szajiz, napi szintu bal bordaiv alatti fajdalom, mely neha eles, neha tompa) keszult pacreas specifikus elasztaz vizsgalat szekletbol. Verkep, uh rendben, gyomortukrozes enyhe refluxot allapitott meg, mintavetel tortent a mely duodenumbol is, eredmenye negativ. Az elasztaz erteke most 238 ug/g (referencia tart.:200-700). Ket evvel ezelott hasonlo panaszok miatt szinten tortent ilyen vizsgalat, akkor 647 ug/g volt az elasztaz ertek. A kerdesem az, hogy ez a csokkenes utalhat-e hasnyalmirigy enzimtermeles csokkenesere, hasnyalmirigy problemara? Magyarazhatja az also hatarertek kozeli ertek a panaszaimat? Illetve mi okozhatja a bal bordaiv alatt jelentkezo, mulni nem akaro (bar nem eros) fajdalmat? Koszonom valaszat!

        Dr. Plósz János válasza a pancreas elasztáz témában

        Ha a referencia fölött van az érték, akkor nem kóros, nem gondolnám, hogy elégtelen enzimtermelés okozná a panaszokat (ettől függetlenül, főétkezésekhez emésztőenzim-pótlás segíthet a teljesebb emésztésben). A bal bordaív alatt panaszokat okozhatja gyomorhurut, lassabb gyomorürülés, de akár a vastagbél bal oldali kanyarulatában megrekedő bélgáz és széklet is. Érdemes lehet Iberogast csepp használatát megpróbálni, enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, mozogni intenzíven, valamint pár hétig probiotikumot használni.


        Kérdés: 2019. november 25., 20:42; Megválaszolva: 2019. november 27., 07:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.