• Mi okozza az alhasi panaszokat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        KedvesDoktorÚr! 21/F, 2.5 éve refluxos. 2éve volt vastagbéltükrözésem,be volt gyulladva,szedtem salofalkot,elmúlt. Fél éve stresszed időszakkor székrekedésem volt,nem ürült teljesen,nehezebb volt üríteni. 5 hónapja vizsgáltak vastagbéltükrözéssel,hasi UH-al, minden rendben(nem volt gyulladás).2hónapja volt gy.tükrözésem.Be van gyulladva a gyomrom és a nyelőcsövem.Szedek esomeprazolt. 1 hónapja az alábbiak jöttek elő: Gombócérzés a torokban, haskutyorgás,alhasi és köldökkörüli fájás,diszkomfort,puffadás,nyomásérzékeny,széklet 1 része világosabb,büdös,mennyiségre több, naponta 3x.Ha veszek probiotikumot, akkor 1x, de akkor is sok.A nehezebb székletürítés még fennáll.Evéskor mintha nehezebben laknék jól. Elhagytam a savcsökkentőt,hogy kiderüljön attól van-e,de nem. Alábbi dolgokat vettem még észre, nem tudom köze lehet-e hozzá: -aluszékonyság -esténként 1-2 szúnyogcsípésszerű kiütés jön ki,gyorsan begyógyul -derékfájdalom(lehet a bél fájdalom sugárzik oda) -2 éve nyaki nyirokcsomóim enyhén meg vannak duzzadva(UH és labor alapján nincs bajuk) -gyakrabb vizelés Alábbi kérdéseimre lennének: Mi okozhatja? Vékonybélprobléma? Vékonybelet mivel lehet vizsgálni?(Gondolkodom magán vizsgálaton) Valamelyik tükrözést meg kell ismételnem? Nyirokcsomók lehetnek a reflux miatt duzzadtak? Kiütések lehetnek ezek miatt? A citromos víz jó v. rossz a refluxnak? Végbélszűkület lehet a nehezebb székelés oka? Lehet komolyabb baja a gyomromnak,nyelőcsövemnek?(Be vannak gyulladva,szedek rá savcsökentőt,de most előjött a gombócérzés) 5 hónapja volt béltükrözésem,de akkor a panaszok nagy része nem volt meg.Lehet komolyabb baja azóta? Bélgyulladást mi okozza,sav? Emésztési panaszt okozhat gerincprobléma? Hasi UH-t,gyomor és béltükrözést milyen gyakran csináltassak szűrésként? Amíg eljutok orvoshoz,mitől javulhat a bélfájdalom? Köszönöm! Alex

        Dr. Plósz János válasza a hasi panasz témában

        Mi okozhatja? A gyulladásos bélbetegség aktivitása magyarázhatja a panaszok jelentős részét, de akár irritabilis bél szindróma is aállhat a háttérben. Vékonybélprobléma? kevéssé valószínű, vékonybetet érintő Crohn betegség, illetve vékonybél bakteriális kontamináció merülhet fel Vékonybelet mivel lehet vizsgálni?(Gondolkodom magán vizsgálaton)kapszulás endoscopos vizsgálat jó a vékonybél megítélésére (esetleg MR enterographia), a másik kórképet H2 kilégzési teszttel (laktulózzal végezve) lehet kimutatni Valamelyik tükrözést meg kell ismételnem? egy végbélvizsgálat (rectoscopia) segíthet megítélni, hogy van-e aktív gyulladás (bár ez általában hasmenéssel jár) Nyirokcsomók lehetnek a reflux miatt duzzadtak? nem gondolnám Kiütések lehetnek ezek miatt?gyulladásos bélbetegségnek lehet bőrtünete, de nem ez a típusos A citromos víz jó v. rossz a refluxnak? a gyomornak, savas panaszoknak általában jó Végbélszűkület lehet a nehezebb székelés oka? lehetséges, de a végbéltükrözés erre is választ adhat Lehet komolyabb baja a gyomromnak,nyelőcsövemnek?(Be vannak gyulladva,szedek rá savcsökentőt,de most előjött a gombócérzés) nem 5 hónapja volt béltükrözésem,de akkor a panaszok nagy része nem volt meg.Lehet komolyabb baja azóta? a gyulladásos bélbetegség hullámzó lefolyást mutat, attól függetlenül, hogy 5 hónapja negatív volt, most lehet altivitás Bélgyulladást mi okozza,sav? nem tudjuk a pontos okát (de nem a sav) Emésztési panaszt okozhat gerincprobléma?nem Hasi UH-t,gyomor és béltükrözést milyen gyakran csináltassak szűrésként? ultrahangot évente, gyomortükrözés 5 évente, igazolt vastagbél-gyulladás esetén (8 éves fennállást követően) 2 évente Amíg eljutok orvoshoz,mitől javulhat a bélfájdalom? ha tényleg irritabilitás áll a háttérben javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.


        Kérdés: 2019. november 04., 21:40; Megválaszolva: 2019. november 06., 13:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: