• Vizsgálat kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Májmegnagyobbodásom miatt jelenleg is gasztroenterológiai szakrendelésen kivizsgálás alatt vagyok. A panaszom a jobb bordaív alatt kezdődött hasi fájdalommal, 6 hónappal ezelőtt, de sokszor a jobb alhasamban és a csípőm területén is fájdalmat érzek. Széklet néha lazább, vizelet rendben, fogyás nincs. A legutóbbi labor eredményemet csatoltam. Továbbá, a hepatitis teszt negatív és a HIDA vizsgálat is negatív lett. Az UH: diffúz májlésió mutatott. Ez idáig a labor vizsgálatok során a csatolt képen látható vérkép paramétereinek vizsgálata történt meg, célirányos teljes vérvizsgálat kiegészített összetevőkkel nem (pl. LDL, LDH, vas, stb.). Emellett széklet teljes laboratóriumi vizsgálata sem történt. A következő lépés az orvosom szerint a gyomortükrözés lenne. Tudom ez a vizsgálat nem minden esetben kerülhető el, de a gyomrommal nincs panaszom. Ezért tanácsot szeretnék kérni Öntől. A kérdésem az lenne, hogy a gyomortükrözés előtt érdemes lenne-e még egy teljes kiegészített vérkép vizsgálatot, a meglévő paraméterek kivételével, és a széklet teljes laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztetni? Ha érdemes lenne, akkor milyen laboratóriumi értékek vizsgálata, meghatározása vetődhetne fel? Válaszát köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a májmegnagyobbodás témában

        További vizsgálatokat lehet, nem is indikálnék, valószínűleg steatosis hepatis (zsírmáj) okozhatja az igen enyhe eltéréseket a laborban, valamint a májmegnagyobbodást is. Érdemes lenne a kalória- és zsírbevitelt csökkenteni, valamint mozogni rendszeresen, intenzíven. Ez segíthet az állapot rendezésében.


        Kérdés: 2019. május 13., 19:07; Megválaszolva: 2019. május 13., 20:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: