Vizsgálat kérése

Tisztelt Doktor Úr! Májmegnagyobbodásom miatt jelenleg is gasztroenterológiai szakrendelésen kivizsgálás alatt vagyok. A panaszom a jobb bordaív alatt kezdődött hasi fájdalommal, 6 hónappal ezelőtt, de sokszor a jobb alhasamban és a csípőm területén is fájdalmat érzek. Széklet néha lazább, vizelet rendben, fogyás nincs. A legutóbbi labor eredményemet csatoltam. Továbbá, a hepatitis teszt negatív és a HIDA vizsgálat is negatív lett. Az UH: diffúz májlésió mutatott. Ez idáig a labor vizsgálatok során a csatolt képen látható vérkép paramétereinek vizsgálata történt meg, célirányos teljes vérvizsgálat kiegészített összetevőkkel nem (pl. LDL, LDH, vas, stb.) . Emellett széklet teljes laboratóriumi vizsgálata sem történt. A következő lépés az orvosom szerint a gyomortükrözés lenne. Tudom ez a vizsgálat nem minden esetben kerülhető el, de a gyomrommal nincs panaszom. Ezért tanácsot szeretnék kérni Öntől. A kérdésem az lenne, hogy a gyomortükrözés előtt érdemes lenne-e még egy teljes kiegészített vérkép vizsgálatot, a meglévő paraméterek kivételével, és a széklet teljes laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztetni? Ha érdemes lenne, akkor milyen laboratóriumi értékek vizsgálata, meghatározása vetődhetne fel? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza májmegnagyobbodás témában

További vizsgálatokat lehet, nem is indikálnék, valószínűleg steatosis hepatis (zsírmáj) okozhatja az igen enyhe eltéréseket a laborban, valamint a májmegnagyobbodást is. Érdemes lenne a kalória- és zsírbevitelt csökkenteni, valamint mozogni rendszeresen, intenzíven. Ez segíthet az állapot rendezésében.

Kérdés: 2019. május 13., 19:07; Megválaszolva: 2019. május 13., 20:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Májmegynagyobbodás
tisztelt Doktor nö, avval problémával fordulok önhöz van egy kis Reflux betegségem, és evvel kapcsolatban el küldtek ultrahangra. a diagnozis. A máj...
Hasnyálmirigy laborértékek
Gyomorhurut, fennálló gyulladás?...
Visszamaradt gyulladás?
Tisztelt Doktor Úr! A közelmúltban írtam Önnek gyomorhurutra utaló panaszok miatt. November közepén étkezési kihágás (csípős ételek, alkohol)...
Folyamatos székelési inger
Tisztelt Dr. Plósz János! Lassan fél, háromnegyed éve kezdődött az emésztőrendszeri problémám amit akkor úgyan itt feltettem kérdésként:...