Hirdetés
      • Cölliákia gyanúja

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr úr! 2 dologban kérném a véleményét. 1: Vashiány és gyomorégés panasszal fordultam orvoshoz, aki gasztorszkópiát csinált. Ennek eredményeképpen felmerült a gluténérzékenység gyanúja. De a vizsgálat eredménye nem bizonyította ezt 100%osan. A vizsgálat még felderítette, hogy epesav okozza a gyomorégést. Marsh 2es besorolás szerepel a lapon. Ezután volt az allergia vérvizsgálat. 4 dolgot vizsgáltak: Endomysium IgA e.at.: negatív Endomysium IgG e.at.: negatív Transzglutamináz IgA e.a.t : 1,6 Transzglutamináz IgG e.a.t : 7,5 Ezek után az orvos azt javasolta, hogy fél évig teljesen gluténmentesen étkezzek, azután pedig megismételjük a vizsgálatokat. Ön szerint indokolt-e ez az életmód váltás? Ha nem biztos, hogy gluténérzékeny vagyok, akkor miért kell a diéta a következő vizsgálatig? Nem fog torz eredményt mutatni? 2: A gyomorégés panaszra 2 gyógyszert írt fel a Dr.: DOMPERIDON-EP 10 MG TABLETTA - 3x1 NOACID 40 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA - 2x1 Ezeket 1 hónapig javasolta, mivel hosszabb ideig nem jótékony hatású ezeket a gyógyszereket szedni. Egy hónapi kúra után a gyomorégés továbbra is fennáll. Erre a Dr úr azt javasolta, hogy határozatlan ideig szedjem tovább a gyógyszert. Mit gondol? Érdemes tovább szedni a gyógyszereket?

        Dr. Plósz János válasza a coeliakia témában

        A vérvételi eredmény nem igazán támasztja alá a lisztérzékenység diagnózisát, a biopsziás eredmény pedig nem specifikus coeliákiára. A gluténmentes étrend mindenkinek könnyebben emészthető, szóval egy átmeneti, gluténszegény (nem feltétlenül teljesen mentes) étrend segíthet a panaszok megszüntetésében. A teljes gluténmentes diéta mellett a lisztérzékenység nem mutatható ki (a biopsia és a vérvétel is negatív). Leírásából az nem derült ki, hogy a savcsökkentő használata mellett is volt-e gyomorégése. Mindenképp érdemes lenne helicobacter jelenlétét vizsgálni. Ha gyógyszer mellett panaszmentes volt, akkor a gyógyszer hatékony minimális dózisát megkeresni, esetleg panaszvezérelten használni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. május 05., 21:01; Megválaszolva: 2019. május 06., 07:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő! Panaszaim mostmár 2 hónapja tartanak, elég stresszes időszak van mögöttem, emiatt pánikrohamaim voltak. Elmentem rengeteg orvoshoz, pszichiáternél is voltam, aki kevert szorongásos depressziót állapított meg. A pánikrohamaim...