• Magas kalprotektin

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 2011 óta lassan erősödő enyhe haspuffadásom, legtöbb esetben lágy székletem és ekcéma jellegű bőrpanaszaim vannak. Bőrgyógyászhoz jártam, majd egy éve gasztroenterológushoz. A tavalyi laboreredményeim alapján (Deamidált gliadin elleni IgG 12, 1 U/ml, ref:0-6, 9) a vékonybél szakaszt vizsgáltuk. Voltam hasisultrahangon, csináltuk gyomortükrözést és biopsziát. De nem találtunk semmit. Ezért vastagbél szakaszt kezdtük most vizsgálni. A puffadás most az év eleje óta kicsit erősebb. Ritkán ugyan, de néha picit fáj is. Újabb laborvizsgálatokat folytattuk, kicsit más tartalommal, mint legutóbb. Ebben a friss eredményem szerint többek közt a vasam 9, 0 μmol/L (ref: 12, 5-32, 2) a transzferin telítettség 12%, a székletben (nincs vér és) a kalprotektin 120, 2 μg/g (ref: 0, 0-70, 0). Sajnos két hét múlva tudtam időpontot kapni a gasztroenterológushoz, hogy ezt az eredményt megmutassam. Laikusként csak annyit látok, hogy kicsi a vasam és a kalprotektin kiugróan eltér a referencia értéktől. A neten azt olvastam, hogy ez valamilyen bélgyulladás tünete lehet. Az a kérdésem, hogy igyekezzek-e ezzel mégis valahogy sürgősen a gasztroenterológushoz bejutni? Vagy ez végül is várhat és türelmesen kivárhatom-e a két hetet? Az eredmények alapján tudok-e bármit tenni ebben a két hétben? Probiotikumot érdemes-e szedni? Táplálkozásban tudok-e segíteni a helyzeten? Érdemes-e kerülni emiatt az alkoholfogyasztást (mértékletes formájára gondolok persze)? (Prágába tervezek utazni ez idő alatt.) Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a calprotectin témában

        A magas kalprotectin-szint valóban gyulladás irányába viszi el a diagnosztikus gondolkodást, emiatt véleményem szerint egy vastagbél-vizsgálat elvégzése is szükséges. A 2 hét nyugodtan kivárható, azonnali ténykedést igénylő panaszt nem írt le. Amíg szakrendelésre eljut érdemes lehet probiotikumot használni esetleg Duspatalin vagy Meteospasmyl tablettát panaszvezérelten. Táplálkozásban a gyakori kis étkezések tartását javasolnám illetve lalktóz kerülését. A mértékletes alkoholfogyasztás véleményem szerint Prágában elkerülhetetlen.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. február 20., 07:09; Megválaszolva: 2019. február 20., 07:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: