Hirdetés
      • magas lipáz, normál amiláz

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr. Úr! 2006 óta coelikaia-s vagyok, diétát tartom. 2014 óta visszatérő, bizonytalan hasi panaszok. Bizonytalan =változó térületen alkalmanként megjelenő, köldök körül, jobb bordaív alatt szúrás, bal bordaív alatti szúrás. Probiotikumokkal, normixal sokszor javul a helyzet, de vissza visszatér. 2014.01 colonosc. neg; 2014.04 endosz. neg.; 2015.01 CT entero neg. Váltakozó fényes laza széklet. 2016-ban maldigestio, diagnózis maldigestiós index 690%. Jelenleg napi 7x(2-3-2) 10kE Pangrol/kreon. Tegnap vérvételen lipáz 202 U/L (<60), amiláz 106 U/L (<100); ALP, GOT, GPT, GGT normál Ma UH-n nem láttak semmi kórosat. 2016 októberben is volt már egy ilyen, akkor hetekkel később normalizálódott a lipáz. A ma és azóta eltelt idő közben csak 1 vérvételem volt, 2017 decemberben, akkor normális értékeket mértek. Tekintve, hogy ez újra előjött, érdemes e további vizsgálatokat végezni? Illetve milyen irányban vizsgálódni? Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel és köszönettel

        Dr. Plósz János válasza a exocrin pancreas elégtelenség témában

        A 202-es lipáz-érték nem vészes, de maga a maldigestio illetve a hasnyálmirigy-elégtelenség további vizsgálatokat indokolna (miért is alakult ki? autoimmun pancreatitis? ). De ahohy kezdtem is, normális amylase mellett az enyhén emelkedett lipáz érték aggodalomra nem ad okot. Miért nem használja a magasabb enzimtartalmú (25E) készítményeket?


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 05., 14:46; Megválaszolva: 2019. február 05., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: