• Reflux csak mellékbetegség lenne?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím, Tünetek: -reggeli nagyon rossz szájíz (hányingerem lesz, ha halogatom a fogmosást), -egész napos puffadás (ébredéskor nem áll fenn, aztán bármit eszek vagy iszok létrejön, majd egész nap úgy marad, a kezdés általában tejeskávé). -A székletem sosem volt normális, hanem sárszerű, ragacsos. -néha bal oldali tompa fájdalom, ez főként akkor van amikor nagyon felvagyok puffadva, -valamilyen formában ez az egész a vérkeringésemre is kihat, mert egyes ételek után előfordul szédülés, gyengeség, hideg végtagok. (főként olajos és zsíros ételeknél, olykor elég egy vajas kenyér is). Gyomorégésem sosincs, de sav visszafolyás gyakran. Ezekre szedtem gyógyszereket, de kétlem hogy ez lenne a fő betegség, hanem csak valami velejáró. Glutén tesztet végeztettem, az negatív volt. Kérdésem hogy mi lehet ez? Hova menjek vele és milyen vizsgálatokat kérjek?

        Dr. Plósz János válasza a puffadás témában

        Az objektív haspuffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. A nem megfelelő bélflóra valamint a reflux is képes kellemetlen szájíz kialakítására, de e mögött fül-orr-gégészeti vagy fogászati ok is lehet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. december 13., 10:33; Megválaszolva: 2018. december 15., 16:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: