• Bél, gyomor probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Úr/Nő! 27 éves férfi vagyok. A problémám a következő. Kb. 1-2 hónapja kezdődött este felé elég erősen görcsölt a hasam alja ami kb 2-3 óráig tartot kisebb nagyobb görcsökkel, végül bevettem 2 szem nospát és egy kis hasmenéssel elmúlt. Aztán nem is volt probléma jó pár napig. Az utóbbi időben a beleim reggel evés után meg este morognak ez elég zavaró.Néha teltség érzetem van. A székletem viszont olyan mustár színű, de van hogy sötét barna. Elég sokat szellentek. Ritkán ég a gyomrom is. Sajnos elég stresszes munkahelyem van ahol nem mindig tudok egy időpontban és ugyanannyit enni (gondolok itt az ebédre). Az utóbbi időben egyre gyakrabban morognak a beleim, néha úgy érzem mintha el kell mennem vcre de semmi. Amikor úgy érzem fel vagyok puffadva akkor vele együtt néha fáj a derekam ill. a hátam. A székelés után a papíron mintha kicsit nyálkás lenne, de az nem mindig. Vért nem vettem észre szabad szemmel a székletemben. Az étvágyammal nincs probléma. Sajnos elég sok kávét iszok és dohányzom is. Azt vettem észre ha úgy érzem nem jó a gyomrom és megiszok 1-2 doboz sört akkor mintha helyre rakná a gyomromat és a beleimet. Alkoholt fogyasztanom nem nagyon lehet mert volt régebben pszihés problémám és alkalmattán Frontint szedek. Sajnos a neten keresgéltem és ezek a problémák sok betegséggel összeköthetőek egészen a legrosszabbig. Ebben kérném a segétségét! A válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a puffadás témában

        A leírt panaszok mögött nem feltétlenül húzódik súlyos betegség. A legvalószínűbb, hogy a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés egy gyomor-bélhurut volt, a jelenlegi haspuffadás és élénk bélmotilitás a gyomorhurut gyógyulása után visszamaradt irritabilitás jele lehet. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. A túlzott kávéfogyasztáas és a dohányzás sajnos fokozhatja az irritabilitást.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. december 10., 18:49; Megválaszolva: 2018. december 13., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: