• Szükséges-e a műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem elvesztése óta nagyon stresszes az életem. Folyamatosan frontin 0,5 tabbletta napi 2X. 2017.októberében feltehetően egy vírusos fertőzés után hasmenésem nem múlt el. Többszöri Normix 200 antibiotikum+protexin kezelés után is visszatért. Folyamatos protexin szedéssel nincs hasmenés, de fűszeres, zsírosabb ételektől nagyon fájt a hasam, a beleim. 2018. januárjában gyomor-béltükrözés, székletminta, hasi UH negatív, illetve irritábilis bélszindróma diagnózis. Februárban a folyamatos zsírszegény étkezés után már semmit nem tudtam megemészteni, így étkezések után mindig rosszul lettem. Ekkor HIDA vizsgálat, 2 % epe, diagnózis epediszkinézis. Kaptam Qamatel 40 mg, napi 1X Rowachol+motillium+Kreon10000 tablettát napi 3x, melytől jobb lett az étkezésem, de sokat fáj az oldalam, puffad a hasam, szóval az emésztés nem tökéletes. Vérben kissé emelkedett CRP. Az orvosom felvetette az epeműtétet, de Ő is fél, hogy nem lesz jobb. Kérdésem, hogy az epe, vagy a hasnyálmirigy is beteg-e, illetve tanácstalan vagyok, mit tegyek, vállaljam a műtétet a jobb reményében,illetve megszűnik-e a hasmenésem, vagy a gyógyszeres kezelést és elmúlhatnak panaszaim.

        Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

        Nem javasolnám a műtétet, csak abban az esetben, ha valóban kimutatható epekövesség áll fenn. Az epeürülési zavar a diéta következménye lehet. Érdemes lenne a diétát fokozatosan felbővíteni, naponta legalább 2-3 étkezés során annyi zsiradékot bevinni, ami az epehólyag kiürülését eredményezi. Érdemes lehet eleinte a Kreon dózisát is megemelni, esetleg Iberogast cseppet megpróbálni. A probiotikumok is tudnak segíteni, érdemes lehet más készítményt is kipróbálni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. július 10., 11:01; Megválaszolva: 2018. július 11., 14:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés