• Lágy széklet/hasmenés, periorális dermatitisz és de quervain szindróma tünetegyüttes mi lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Már egy ideje (kb 3 hónapja) nem volt normális székletem. A nagyon lágy és a hasmenés között ingadozik, napi 4x is előfordul. Vannak napok, amikor viszont nem jelentkezik székelési inger. Ezek a napok álltalában akkor vannak, amikor egész nap kint vagyok valahol (pl. sétálok, vásárolok). Egészségesen étkezem, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszek, halat, húst. Szénhidrátot kerülöm, csak műzli formájában viszem be, chia magokkal, lenmaggal stb. Cukrot, átdolgozott ételeket teljesen elkerülöm. Tejet, üdítő italokat kerülöm. Vizet 2-3 literrel iszok naponta. Nagy stessz alatt vagyok, mert végzős egyetemista vagyok és nehéz vizsgák állnak előttem. Amióta az eszemet tudom, puffadással és székrekedéssel küzdök (fájdalom csak nagyonn ritkán jelentkezik, puffadás szokta okozni). 8 évig vegetáriánus voltam, halat, tojást, tejtermékeket fogyasztottam, de a hasi panaszaim ugyan azok maradtak. Januártól újból eszem a húst, és májustól lágy székletem és hasmenésem van, puffadás is gyakori és emellett májustól periorális dermatitiszem és De Quervain -féle ínhüvely gyulladásom van. E mellett, székelés után úgy érzem, nem ürültem ki teljesen és sürün nehéz érzést érzek a hasamban (fájdalom nincs, csak nagy puffadásnál váltanak ki fájdalmat a beakadt bélgázok). Megemlíteném, hogy mondjuk 5 hónappal ezelőtt amikor még normális székletem volt, többször is előfordult az, hogy halvány vér volt benne (kicsit beszínezte a vizet). Papíron viszont sosem volt vér. Nagyon stressz alatt vagyok és az egészségem állapota ezt csak fokozza. Gyanítom, hogy irritabilis bélszindrómám van (jobb esetben) de nagyon félek, hogy Crohm betegségem van. Ezekkel a tünetekkel ez mennyire valószínű? Orvoshoz csak pár hét múlva mehetek, ezért kérek önöktől tanácsot. A családi kórtörténetben nincs emésztőrendszeri betegség.

        Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

        A panaszok alapján tényleg az IBS a legvalószínűbb diagnózis. Javaslom, használjon probiotikumot (pl. Bonolact Regeneral) illetve mozogjon rendszeresen, intenzíven. Ez segíthet a puffadás megszüntetésében és a széklet normalizálásában. A vérzés mindenképp riasztó tünet, ezért a vizsgák után érdemes kivizsgáltatni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. július 02., 14:26; Megválaszolva: 2018. július 02., 21:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés