Inkontinencia és pelenka

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Feszült stresszes helyzetben hirtelen jelentkező vizelési ingerrel küzdők melyet eddig tudtam kontrollálni. Ilyenkor volt 3-5 percem vagy, hogy elérjek a vécére vagy lazítsak mentálisan mert ekkor a vizelési ingerem csillapodik. Iskolás koromban mikor a tanár feleltetett rendszeresen előfordult, hogy bepisiltem és még hatodikban is éjszaka még pellus kellett viselnem. Az osztálytársaim csúfoltak, kiközösítettek. Szerencsére ezt kinőtem. Rendszeres életmóddal tekintve az étkezési és WC járási szokásokat, nem volt különösebb problémám. Az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy a hosszan tartós stresszes helyzetek egyre többszőr okoznak emésztési problémákat, ilyenkor különösen sokat kell szellentenem, illetve egyszer kétszer újra bepisiltem. Sajnos 4 hónapja egyre többször előfordul, hogy stresszhelyzetben hirtelen fellépő erős szellentési ingernél, kevés folyadék és lágy széklet távozik belőlem. Amúgy normál módon elvégzem a dolgom, ha székelnem kell. Urológusnál jártam, aki előszőr betétet írt fel, később pelenkát, és elküldött pszichológushoz. Ez nagyon megvisel mind fizikailag mind lelkileg, előfordult, hogy már nem is érdekelt az egész, nem szaladgálok a wc-re, hanem a pelenkámba vizelek, szellentek mikor erős késztetést érzek. Normális életvitelhez nagyon nagy problémám a széklettel járó erős szag, ami beivódik a bőrömbe és érezni rajtam, hiába tisztálkodok rendszeresen. Mert bizonyos élethelyzetekben, mint például munkába menet is, nincs rá azonnali lehetőségem, időm, hogy rögtön tisztálkodhassak, ha az szükséges. E miatt már panaszkodtam az orvosomnak, de kijelentette, hogy tessék tudomásul venni, inkontinens vagyok és szokjam meg a pelenkát. Úgy érzem avval sem törődik, hogy a folyamatos pelenka viselés eredményeképpen, úgy érzem vizelet inkontinens lettem, "azon veszem észre magam, hogy normális vizelési ingernél is csak úgy elkezdek pisilni a pelenkámba". Kérdésem van-e valami gyógyszer, aminek szedésével megszünteti a székletem szagát, illetve lehet-e segítségemre a Coloplast gyártó Peristeen 1451 gyógyászati termék, amiről azt olvastam, hogy megakadályozza a széklet távozását, de átereszti a gázokat. Köszönöm Válaszát.

Dr. Plósz János válasza inkontinentia témában

Leírása alapján a stressz illetve lelki okok állnak az inkontinentia hátterében, ezek megoldása nélkül nem gondolom, hogy sikerülne javulást elérni. A Peristeen esetileg jó lehet, de a gázokat véleményem szerint nem engedi át. Olyan gyógyszerről nem tudok, amivel a széklet szagát meg lehetne szűntetni. Probiotikumok képesek a széklet jellegét, konzisztenciáját megváltoztatni, ez talál a szagára is érvényes lehet.

Megválaszolva: 2018. március 20.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Székletinkontinenciával milyen...
Édesanyám néhány éve székletvisszatartási problémával küzd, ami korlátozza abban, hogy a lakást hosszabb-rövidebb időre elhagyja. Séta közben egyszer csak...
Véres Széklet?
Tisztelt Dr. Úr! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy mostanában párszor volt véres székletem. Az első véres székletem 4éve volt egyszer, akkor nem...
Sibo, fogyás
Tisztelt dr. Plósz János! írtam már korábban Önnek. 4 éve nagyon sok protonpumpagátlót szedtem, utána kezdődött napi 8-10 vizes hasmenés folyamatos fogyás a...
Dyspepsia, reflux
Tisztelt Doktorúr! A 8-án írt levelemhez még annyi kérdést feltennék, illetve azt mondta nekem, a Noacidot közvetlen étkezés előtt kell bevenni. Nos, én...
Nyelőcső probléma, szorítás
Tisztelt Dr úr! 4 hónapja egy reflux műtét +rekeszizom rekonstrukción estem át, voltak klasszikus refluxos tüneteim, amik elmultak (gyomorégés ,...
Gyomor probléma?
Tisztelt Doktor Úr! A napokban írtam önnek felhasi problémákkal kapcsoaltban. Az óta csináltattam egy Natív hasi MR-t A történet röviden több évve vannak...