Étel lintolerancia vizsgálat
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Segítségüket szeretném kérni a 15 éves lányom 221-es étel intolerancia vizsgálatának kiértékelésében és arra lennék kíváncsi, hogy ilyen értékek mellett még milyen további vizsgálatok elvégzését, illetve szakorvos felkeresését javasolják? Referencia tartomány 0-60 Eltérést mutató IgG értékek: tehéntej 47 tojásfehérje 118 tojássárga 42 juhtej 41 narancs 51 körte 40 gránátalma 45 málna 58 árpa 50 kukorica 52 kuszkusz 45 durumbúza 61 gliadin 76 rizs 84 tönkölybúza 40 Transzglutamináz IgG negatív búza 52 mustármag 66 mandula 51 paradió 121 mogyoró 72 kesudió 49 földimogyoró 51 pisztácia 68 dió 41 vörös vesebab 63 fehér karóbab 50 káposzta 50 burgonya 47 napraforgómag 48 Egy évvel ezelőtt az alábbbi vizsgálat már megtörtént: Endomysium IgA e.at negatív Endomysium IgG e.at. negatív Transzglutamináz IgA e.at. <1, 0 (ref. tartom. 0, 0-5, 0) Köszönettel: Zsuzsanna
Dr. Szigeti Nóra válasza étel intolerancia vizsgálat témában
Kedves Kérdező! Ha a referencia tartomány minden ételalkotóra a fenti, akkor ezek szerint a tojásfehérje, a durumbúza, a gliadin, a rizs, a mustármag, a paradió, a mogyoró, a pisztáció, a vörös vesebab esetén, derült fény valószínű intoleranciára. Coeliakia típusú lisztérzékenység nem igazolódott. Azokat az ételalkotókat kellene először elhagyni, amiknél a legmagasabb az érték, és figyelni, hogy van-e javulás.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
