Emelkedett májenzim értékek; vérvétel.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A vérvétel eredményemben emelkedettek voltak a májenzim értékek, GOT: 65 (norm.: 5-40) ; GPT: 146 (norm.: 5-40) ; GGT: 88 norm.: (10-45) . A bilirubin érték is a normál értéken belül volt, illetve a húgysav volt kis mértékben emelkedett és a vizelet fehérje pozitív lett. A vérvételt megelőző héten egy alkalommal székelési problémám volt (viszonylag száraz, és nagy) , így hosszú ideig erőlködnöm kellett, vérzett is egy kicsit (pár csepp) , ez korábban nem fordult elő. A vérvételt megelőzően baráti összejövetelen volt egy kis italozás, amely szombaton volt, a vérvétel pedig hétfőn. Illetve kissé elvagyok hízva. Ezek esetleg kihathatnak az eredményre? Eléggé megijedtem, komolyak lehetnek ezek az értékek?

Dr. Plósz János válasza májenzimek témában

Az értékek nem ijesztően magasak. Okként felmerül az elhízás mellett megjelenő zsírmáj, de akár a máj enyhe toxikus károsodása vagy nem máj-specifikus vírusfertőzés lezajlása is. Érdemes egy hasi ultrahangot is készíttetni. Ha ez negatív, akkor májkímélő életmód, rendszeres testmozgás, súlycsökkentés, diéta mellett érdemes pár hét múlva a vérvételt megismételni.

Kérdés: 2016. február 26., 12:30; Megválaszolva: 2016. február 28., 20:53
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epeproblémák
Tisztelt Doktor/ Doktornő! 2016 októberében két műtétem is volt. Az elsőnél kivették az epekövet és az epehólyagot. Ezután a tükrözéstől...
kicsit magasabb ggt érték
Kedves Doktornő! Egy régi influenza szövődményeként erősen vashiányos lettem. Akkor az tanácsolta az orvos, hogy egyek sok vastartalmú ételt:...
Májfunkciós értékek
Tisztelt Szakértő! Ma voltam vérvételen és aggasztanak a májfunkcós értékeim. GOT 48 GPT 48 GGT 76 ALP 168 Nem iszom alkoholt, mostanában elég...
Megváltozott széklet
Üdvözlöm! Kb. Egy hónapja megváltozott a székelésem Általában a reggeli órákban tör rám és teljesen más az állaga mint a...
Mi állhat a nyirokcsomó eltérés...