Epeműtét után

Üdvözlöm! 20 napja kivették az epehólyagomat, koleszterinciszta miatt, viszont nyári ultrahang leletem diffúz májelváltozást/diffúzan inhomogén, echogenitása kissé fokozott/ Milyen ételeket lehet enni? Konkrétan milyen gyümölcsöket? Olivabogyó? Valamilyen sütit? Esetleg csokit? Gyulai májast? Néha-néha pizza? 1-2 szem szaloncukor? / a műtét óta nagyjából pirítós kenyéren, light sajton és parizeren élek/ Van valami amit ehetnék hogy a májamat helyrehozzam? Nem iszom, nem dohányzok, bár eddig sokszor gyorskaján éltem! Köszönöm!

Irinyi-Barta Tünde válasza epekőműtét utáni étrend témában

Kedves Kérdező!

Epekőműtét utáni étrend minden esetben nagyban függ az egyéni tűrőképességtől, azaz, hogy mely ételeket képes minden probléma nélkül elfogyasztani, és melyek azok, amelyek gondot okozhatnak. Gyümölcsök közül kerülni kell a magas illóolaj-tartalmúakat, mint például az ananász, narancs, mandarin, szilva, aprómagvas gyümölcsök, körte. Az olívabogyó zsiradéktartalma nagyon magas, de ha tolerálni tudja, és nem okoz panaszt, akkor fogyaszthatja. A sütemények és csokoládék, szaloncukor nem igazán ajánlottak, hiszen a bennük lévő egyszerű cukrok növelik az epe koleszterinkoncentrációját, ami az Ön esetében különösen kerülendő. Édes íz pótlására használjon édesítőszert. A májas sajnos az Ön számára szintén a tiltólistán szereplő élelmiszer, hiszen nagyon magas a koleszterintartalma. A pizza fogyasztható, a műtét után 6 hét elteltével, de könnyű, zsírszegény feltétekkel. Fontos, hogy étrendje kiegyensúlyozott, változatos legyen, lehetőleg gyors ételektől mentes, és étkezzen rendszeresen, kis mennyiségű adagokat fogyasztva. Bővebb és személyre szabott tanácsért keressen fel a közelében egy dietetikust.

Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2015. december 11., 19:53 ;Megválaszolva: 2015. december 16., 10:59
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorfekély/gyomorrák
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...