emésztési problémák

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Szeptember első hetében a fogorvosom Dalacin antibiotikumot írt fel a gyulladt fogamra, mert sajnos egy akkori külföldre utazás miatt kellett a gyors megoldás, így nem tudtuk elkezdeni a fogászati kezelést. Egy hétig kellett szednem napi 3 tablettát, már a kúra megkezdésekor híg hasmenésem lett, de miután olvastam a mellékhatásoknál, hogy ez elég gyakori, és egyébként is, antibiotikumoknál ez sajnos megszokott, úgy láttam jónak, ha tovább folytatom a gyógyszer szedését. Így a teljes felírt gyógyszerkészletet beszedtem, és sajnos az is előfordult, hogy a fájdalom miatt flector port is használtam azokban a napokban. Miután egész héten hasmenésem volt (amit megettem, az gyakorlatilag ki is jött belőlem híg formában) , a kúra után gondoltam, hogy majd csak helyrejön. Amikor az egy hetes üdülés után hazajöttem, vettem is normaflore-t, így elkezdtem szedni. Megcsináltam egy egész kúrát (20 darabosat, napi 3-at) , és azt tapasztaltam, hogy kb egy héttel az antibiotikum kúra abbahagyása után, elkezdett normalizálódni a székletem állaga, de a színe még néha így is sárgás volt. Abbahagytam a normafloret, néha vissza-vissza tért a híg folyós széklet, de más panaszom nem igazán volt. A kúra óta már kb 1 hónap eltelt, és egy hete étvágytalanságot, puffadást tapasztalok, nem tudok annyit enni, mint régen, a nehezebb ételeket nem igazán bírom, néha visszatér a híg széklet is, másik nap meg azt veszem észre, hogy nem tudok elmenni wc-re. Most egy hete ismét szedek normafloret, a székletem így keményebb, de még mindig sárgás-világosabb színű. Ami jobban aggaszt, az az étvágytalanságom, pontosabban az, hogy a megszokotthoz képest fele annyi adag étellel is teltségérzetem támad, sőt, ha kicsit többet eszek, szinte hányingerem lesz. Bár tény, hogy ez idő alatt nem igazán diétáztam, ugyanúgy ettem mindenfélét. A gyomrom nem fáj, de szeles is vagyok, és böfögések is jellemzőek, iletve néha fáradékonyabbnak érzem magam (ez mára már kevésbé jellemző) , és néha a hasam fáj. A leírtak alapján Ön Doktor Úr, hogyan látja, lehetséges, hogy egy hónap elteltével még mindig a Dalacin tabletta hatásai ezek? Ennyire tönkretette volna a bélflórámat, hogy az azóta sem tudott teljesen rendbe jönni? Amit még tapasztaltam, hogy a már lassan egy éve szinte tünetmentes atópiás ekcémám a csuklómon újra kijött sajnos, és az ajkam sarkában is kiszáradt, berepedt a bőr. Néhány körmöm pedig kicsit hullámos lett, keresztben kb középen megjelent néhányon egy barázda, nem túl látványos, de érzékelhető. Mindezek lehetnek a bélflóra egyensúly felborulásának következményei az immunrendszer ez általi gyengülésének következményei? Dolgozom, így nem igazán tudtam eddig elmenni személyesen orvoshoz, de zavarnak a tünetek, mert érzem, hogy valami nincs rendben, nem olyan, mint volt. A leírt tünetek alapján érdemes komolyabb problémára is gondolnom, (valami fertőző betegség, hepatitis - bár lázam nincs - vagy egyéb másra) vagy egyelőre szedjem tovább a probiotikumokat, és legyek türelmes? Köszönöm a válaszát előre is! Gergő

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza dalacin témában

A Dalacin elég komoly bélflóra-károsodást tud végezni, ennek hatása hónapokkal később is észlelhető lehet. Érdemes lenne legalább egy hónapig más típusú pre- és probiotikumot használni, akár kombináltan is. Emellett nyomelem- és vitaminpótlás is szükséges lehet (a bőrtünetekre való tekintettel) .

Kérdés: 2015. október 22., 18:29; Megválaszolva: 2015. október 23., 09:17
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Túlzott hasi kutymorgás
DAO enzim túl alacsony
Felhasi fájdalom
Proctitis Ulcerosa, végbélrák
Gyomorhurut?
Tisztelt Doktor Úr! Tüneteim néhány hete kezdődtek: erősen fűszeres étel és alkohol fogyasztása után este, lefekvéskor hidegrázás, szapora...