Évenkénti polipeltávolítás vagy részleges gyomoreltávolítás?

Jó napot kívánok! 2013 őszén polipot találtak a gyomromban. Az első szövettani eredmények rosszindulatú daganatot jeleztek, de az azt követőek ezt nem támasztották alá. 2013 októberében laporoszkópos műtéttel távolították el, majd egy évvel később ismét megjelent, 2015 januárjában ismét eltávolították, ekkor már nyitott hasi műtéttel, a sebészeten. Ennek az operációnak a zárójelentését és a szövettani eredményeket csatolva küldöm. A belgyógyászati kontrollvizsgálaton az derült ki, hogy a polip "talpa" még mindig ott van, valamint az orvos szerint évről évre újra fog nőni, így évenkénti laporoszkópos eltávolításra számíthatok. Felmerült annak a lehetősége, hogy egy ismételt, nyitott hasi műtét segítségével a gyomor egy részét is eltávolítsák. (Korábban gyomortágulatot állapítottak meg, nem tudom, hogy ez befolyásolná-e a felépülést.) Bizonytalan vagyok a kérdést illetően, azt olvastam, hogy még az utóbbi megoldás esetében is visszanőhetnek a gyomorpolipok. Ugyanakkor szeretném elkerülni az évenkénti aggodalmat is, amivel a rendszeres, laporoszkópos eltávolítás járna. Ön melyik megoldást javasolja a két vázolt lehetőség közül? Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: R. F.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyomor-polyp témában

A szövettani leírás alapján a kimetszett rész nem tartalmazott adenomatosus komponenst, tehát nem volt lehetőség rosszindulatú átalakulásra. Véleményem szerint az évente való gastroscopos ellenőrzés, szövettani mintavétellel bőven elegendő, nem kell évente operációra illetve gyomor-eltávolításra számítani.

Kérdés: 2015. július 26., 19:11; Megválaszolva: 2015. július 26., 19:55
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj