Ez IBS vagy más?

Kedves Doktor Úr! Pár éve ért egy trauma, egy ismerősöm meghalt vastagbél rákban fiatalon pár hónap alatt. Pár napig sokként ért a hír, de "csak" sajnálkoztam az eset felett. Aztán eszembe jutottak a szülés óta fennálló kisebb-nagyobb emésztési gondjaim, és beparáztam, mi van, ha nekem is...Úgyhogy elmentem tükrözésre, ami negatív lett. Valamiért mégsem nyugodtam meg, és mivel egy év múlva egy kerti party után ment a hasam, megijedtem, miért, úgyhogy újra megcsináltattam a vizsgálatot, megint negatív. Közben rájöttem, hogy jó pár évvel ezelőtt egy ilyen party után jártam már így, tehát valószínű az előre pácolt hús jó kis NA-glutamát tartalma okozhatja. Legalábbis egy ideig így véltem, és rendeződni is látszottak a dolgok a következő évben. Aztán volt egy más jellegű műtétem, ami miatt két antibiotikum kúrát is beszedtem, illetve ezután nem sokkal mentem vissza dolgozni Gyes után. Akkor kezdődtek a gondjaim. Néha, úgy másfél-két hetente, minden előzmény nélkül rohanás a WC-re, néha akkor is ha már reggel-tök normálisan- voltam. Anélkül, hogy effektíve idegesnek éreztem volna magam. Közben csináltattam vérképet, de az semmit sem mutatott, minden szuper érték. Végül úgy fél év után felkerestem már a korábbi dokimat, aki azt mondta, hogy mivel mindenezek előtt évekkel volt egy bakteriális (campylo) fertőzésem, az most is fellángolhat antibiotikum hatására, vélhetően ez volt a gond. Normix kúrát írt fel, majd ezután szedjek probiotikumot. Nos, egy hónapi kutya bajom sem volt, aztán megint kezdődött. A legnagyobb ijedtség volt, mikor egy reggel kétszer is szaladtam és mindkétszer vért láttam benne, olyan nyákosat. Sikerült pár nap múlva megcsináltatni a tükrözést, ahol az égvilágon semmi, a nyálkahártya végig ép, még gyulladás sincs. Igyekeztem megnyugodni-ez közel 3 hete volt- de aztán azóta mégis fordult elő olyan, hogy mentem napi háromszor, vagy csak egyszer, de az olyan rohanós volt, ma megint elmentem, tök normális, de utána éreztem, hogy még kutyorog a hasam, meg mintha felfújódott volna a gyomrom alatti rész, és mintha újra menni kellett volna. Tökre begőzöltem, egyre rosszabb lett, de visszatartottam, Bevettem egy Dikecelt, meg egy Frontint és jobb lett, elmúlt az inger, pedig nem sok kellett volna, hogy szerintem hasmenés jelleggel menjek. Én ezt nem értem. Ez mind csupán rejtett idegi alapon lenne?! Ha a vastagbél tükrözés negatív, akkor oké? A vékonybél az nem lehet ludas? Nem akarom mindenáron ráfogni valamire, de jó lenne, ha minden visszatérne a régi kerékvágásba e téren, mert nagyon rossz! Apám már nőgyógyászati, petefészek dolgokat olvasott ide, de a háziorvosom azt mondta, hogy az nem lehet, meg nemrég a nőgyógyászom is rendben találta a petefészkeimet. Tanácstalan vagyok, nem tudom mit tegyek: - (Tény, hogy ismerem az idegesség miatti hasmenést, de ez most valahogy más, mert van, hogy egyébként nyugodtnak érzem magam, max attól leszek ideges, hogy bal oldalt elkezd kutyorogni a hasam, és az indít el egy spirált... Kérem segítsen, adjon tanácsot, véleményt mi lehet ez! Köszönm szépen!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

Leírása típusos IBS-nek felel meg. Ha a tükrözések ismételten negatívak a vastagbél eredetű rosszindulatú folyamat kizárható, a vékonybélben pedig extrém ritka és nem okoz sürgető székelési ingert. Az antibiotikum okozta bélflóra károsodás még több évvel a kúra után is kimutatható. Ezért azt javaslom, használjon pre- és probiotikumot legalább 1 hónapig (akár más típusút, mint eddig) , egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, illetve a panaszos periódusban nyugodtan használja a Dicetel-t.

Kérdés: 2015. július 11., 17:02; Megválaszolva: 2015. július 11., 17:45
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok