Lép és máj

Tisztelt Doktor úr! Mai napon voltam hasi UH-on (magán) és a lelet értelmezésében szeretném a segítségét kérni, mivel az orvosom csak csütörtökön lesz. "A máj lényegesen nem nagyobb, reflektivitása mérsékelten diffusan fokozott. A májkapuban egy 25x10 mm nagyságú kissé szabálytalan alakú, de éles conturu echoszegény terület figyelhető meg. Az intrahepaticus epeutak nem tágabbak, a d.choledochus 3 mm-es ábrázolható szakaszán körülírt eltérés nem látható. Az epehólyag átlagos nagyságú, folyadékkal telt, fala nem vastagabb, kőmentes. A pancreas test ábrázolható, nem szélesebb. A vesék alakja, nagysága, szerkezete szabályos, üregrendszeri tágulat, kőjel nem látható. A lép 112, 5 x 54 mm-es, homogén szerkezetű. A húgyhólyag részlegesen telt. A prostata nem nagyobb, a hólyagalapopt nem domborítja be. A kismedencében körülírt kóros eltérés, szabad hasi folyadék nem ábrázolódott.Pathológiás bélkokárda nem került látótérbe. A retroperitoneum területén nagyobb kóros körülírt eltávozás nem mutatható ki. A hasi aorta a vizsgálható szakaszon norm. tágasságú. Vélemény: Mérs.diffuse májlaesio v.s. steatosis A májban látott echoszegény terület UH. megjelenése alapján focal spearingnek megfelelhet Kisfokú splenomegalia " 168cm és 78kg.Ez a lép méret így még tényleg a felső határ? És a májnak milyen diéta tesz jót vagy mit kell tennem, vagy majd gyógyszert kapok? 1 hete kerülöm már a zsíros ételeket, fűszeres dolgokat, cukros üditőket, fehér kenyér helyett is rozskenyeret eszem.És csökkentem folyamatosan a cigit is. Már 5 kiló le is ment. Előre is köszönöm a válaszát. Üdv.Csaba

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Hepatopathia témában

A lép mérete még belefér a normális tartományba (bizonyos szakirodalmak 12-14 cm-es hosszt is elfogadnak) . A máj javítására a kalória- és zsírbevitel, a testsúly további csökkentése, valamint a rendszeres, intenzív testmozgás alkalmas.

Kérdés: 2015. június 01., 21:40; Megválaszolva: 2015. június 01., 21:49
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Gyomor problémák