Biliaris dyskinesia

Tisztelt Doktor Úr! Az epehólyag működésének zavarát (biliaris dyskinesia) állapították meg nálam, a működés mértéke 38%.Nincs epekövem, epehólyag gyulladásom, vérképem tökéletes.Diétázom, így elkerülöm a túlzott gyomorsav termelődést, puffadáson és néha kisebb émelygésen, nehézlégzésen kívül nincs tünetem.Diéta előtt több alkalommal éreztem fokozott sav termelődést, ami görcsös fájdalommá vált a gyomorszájnál, de jobb bordaív alatt nem fájt. Amerikában élek, az itteni orvos mielőbbi műtétet, az epehólyag kivételét javasolta.Kérdésem az lenne, visszafordítható-e ez a folyamat megfelelő étrenddel, vagy ön is a műtétet javasolná? Ha az epe sűrűségét tudom befolyásolni az étrendemmel, a hólyag képes lesz megfelelően működni újra? Azt is olvastam, ha nem vetetem ki annak később szövődményei lehetnek. Kérem adjon tanácsot, ha ön is a műtétet javasolja minden további nélkül elvégeztetem. És még egy kérdés: kövek mennyi idő alatt alakulhatnak ki, hónapok, évek? Tanácsát előre is tisztelettel köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza epehólyag dyskinesis témában

Kövek hónapok alatt kialakulhatnak. Véleményem szerint a műtéttel érdemes várni (kőmentes állapotban nincs indikáció) . Mindenképp érdemes megpróbálni az étkezés megváltoztatásával az epehólyag motilitásának visszaállítását. Ennek legjobb módja az, hogy naponta legalább két alkalommal kell annyi zsiradékot fogyasztani, ami az epehólyag teljes összehúzódását kiváltja. Ha ez sikerül, pár hónap alatt az epehólyag funkciója megjavulhat. A leírt panaszt egyébként sem biztos, hogy az epehólyag eltérése okozza (gyomor-eredet felmerülhet) .

Kérdés: 2015. április 01., 03:50; Megválaszolva: 2015. április 01., 07:58
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Székletürítési problémák...
Epekő bontás