Évek óta megy a hasam, hányingerem van

Kedves Doktor Úr! Már évek óta küzdöm panaszokkal, és sajnos egyre rosszabb. Nagyon gyakran megy a hasam és sajnos nem tudom mitől. Változatos, hogy mitől lesz hasmenésem, nem tudom bizonyos ételekre vonatkoztatni, mivel hol így-hol úgy reagál az emésztésem az ételekre. Gyakran van haspuffadásom is, györcsbe rándul a gyomrom, fura hangok is jönnek belőle. A rostos ételeket már szinte meg sem merem enni, valamint a tejet tartalmazókat is próbálom elkerülni. Pedig például a joghurttól eddig még semmi bajom nem volt. Nagyon nehezen viselem az utazást, mert mindig rámtör a fóbia, hogy rámjön a hasmenés. Ilyenkor hányingerem van és görcsöl a hasam, elkezdek szédülni is. Sclerosis multiplex betegségben szenvedek, amire betaferon elnevezésű injeciót kell magamnak beadnom minden második nap. Én nem hiszem, hogy ettől lenne ez a sok hasmenés, mivel már korábban elkezdődött, mint ahogy ezt az injekciós kezelést megkaptam. Már rengeteg hasmenés elleni gyógyszert beszedtem (és majdnem minden nap még mindig szedek) ami miatt félek, hogy még komolyabb problémáim lesznek. Tudna nekem abban segíteni, hogy mitől lehetnek a panaszaim? Esetleg milyen kivizsgálásokra kellene elmennem? Nagyon szépen köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Hasmenés témában

Panaszát okozhatja irritabilis bél szindróma. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban.

De az irritabilis bél szindróma kimondása előtt mindenképp gastroenterológiai kivizsgálás szükséges (labor, hasi ultrahang, lisztérzékenység, akár vastagbélvizsgálat is) , hogy az egyéb, felmerülő betegségek kizárhatóak legyenek.

Kérdés: 2015. január 13., 23:14; Megválaszolva: 2015. január 14., 09:10
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény
Gyomorhurut