Helicobacter pylori vizsgálat

Tisztelt Doktor Nő / Úr! 2013. július 30.-án voltam gyomortükrözésen, ami szerint az Antrumban és a Bulbusban gyulladást találtak, 2 biopsiát vettek, véleményük Gastroduodenitis chr. lett. A szövettani eredmény helicobacter pylorit nem mutatott ki, diagnózisnak Gastritis chronica superficialis-t írtak. Azóta folyamatosan különböző gyomorsavlekötőket szedek, mert egy idő után mind elvesztette hatását. Mostanában újra ugyanezek a tünetek jönnek elő: gyomorremegés, fájdalom, hányinger, éjszakánként is felébredek ezekre. Szeretném kikérni a véleményét a kilégzéses, karbamiddal végzett helicobacter pylori vizsgálat elvégzésének érdemességéről. Mit lehet megtudni ebből a vizsgálatból? Gyomortükrözést javasoltak, de mivel előző alkalommal is vér jött belőlem, ezért ezt nem merem vállalni ismét. Ön esetleg mit tudna javasolni, amely megszüntetné a fentebb leírt tüneteket? A családban jelenleg rengeteg a stresszhelyzet, ennek lehet valami köze a tünetekhez? Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza gyomorremegés témában

Kedves Kérdező!

A kilégzési teszt elvégzése feleseleges akkor, ha a szövettani vizsgálat nem igazolta a Helicobacter fertőzést. (Megjegyzem, a vérből történő ellenanyag-szint mérésnek végképp semmi értelme nincs! )

A gastroscopos lelet és a panaszok ismeretében nem egészen egy évvel az első vizsgálat után nem várható, hogy ismételt gastroscopia új információt adjon.

A gyógyszeres kezelés megfelelő beállítása és az életmód változtatás segíthet panaszain. Nem részletezte, milyen gyógyszeres kezelést kapott eddig, ezért ezzel kapcsolatosan tanácsot sem tudok adni. Azt javaslom, az Önt jelenleg kezelő orvossal (aki lehet a háziorvos is, nem kell szakorvoshoz fordulni feltétlenül) beszélje meg a lehetőségeket.

A diétával kapcsolatban annyit javasolnék. hogy kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, illetve étkezzen naponta legalább 3 alkalommal. A betegek általában tapasztatalti úton kiválóan el tudják dönteni, milyen ételektől van panaszuk és azt kihagyják az étrendből.

A stressz-helyzet biztosan szerepet játszik panaszai fennállásában. Mivel ezt nem mindig van módunkban megszüntetni, azt javaslom, próbáljon valamilyen relaxációs technikát (jóga, autogén tréning, meditáció) elsajátítani. A rendszeres, heti minimum 2 alkalommal végzett sportolás is sokat segíthet.

Üdvözlettel:

Dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2014. június 25., 20:02; Megválaszolva: 2014. június 26., 10:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
gyomorideg?
miutan egy nap fekvotamaszokat es tobb gyakorlatot vegeztem masnap reggel ereztem hogy remeg a gyomrom, meg ereztem egy olyant mintha valami a gyomorban vagy a...
Hasnyálmirigy laborértékek
Gyomorhurut, fennálló gyulladás?...
Visszamaradt gyulladás?
Tisztelt Doktor Úr! A közelmúltban írtam Önnek gyomorhurutra utaló panaszok miatt. November közepén étkezési kihágás (csípős ételek, alkohol)...
Folyamatos székelési inger
Tisztelt Dr. Plósz János! Lassan fél, háromnegyed éve kezdődött az emésztőrendszeri problémám amit akkor úgyan itt feltettem kérdésként:...