IR - hasmenés, emésztetlen étel

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek óta IBS-em van (kizárásos alapon, mindenféle vizsgálat volt, negatív leletekkel), ami napi többszöri (ált. 3-4), délelőtti, hígabb/lágyabb székletet okoz. Elég egészségesen étkeztem mindig, de az IBS-m semmilyen diétára nem enyhült, de megtanultam vele együtt élni. 1 hónapja IR-t diagnosztizáltak nálam, így 160 g CH diétát kezdtem alkalmazni, és metmorfin hatóanyagú gyógyszert szedek, egyelőre csak a hozzászokási fázisban vagyok, de így is némileg rontotta a hasmenéses tüneteimet - bár továbbra is kezelhető a dolog. Ami viszont aggaszt, az az, hogy kb. 2-3 hete ettem kukoricát, majd 1-2 nap múlva pár kukoricaszemet láttam viszont a WC-ben. Ez még nem lenne fura, tudom, hogy a kukoricát nehéz emészteni, de ami ijesztő volt, hogy a dolog 1 hét majd 2 és fél hét múlva megismétlődött, pedig közben nem ettem egyáltalán kukoricát! Lehetséges, hogy egy étel 3 hétig áll az emésztőrendszerben? Vagy valami más volt? Az IR amúgy okozhat hasmenést? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a emésztési zavar témában

Az IR nem okoz hasmenést, de a metformin igen. A kukoricaszemek (főként a dobozos, félig főtt) kevéssé emészthetők, általában megjelennek a székletben, nem jelent gondot. Véleményem szerint a hetek múlva látott dolog már nem kukorica volt, általában pár óra- pár nap alatt végigér az emésztőtraktuson az étel.

Kérdés: 2014. június 10., 13:43; Megválaszolva: 2014. június 10., 14:46
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia