Lisztérzékenység és gyulladás

Tisztelt doktor úr / nő! Év elején torokfájás miatt kezdett a fül-orr -gégész refluxra gyanakodni. Miután a gyógyszer hatására sem igazán múlt, gyomortükrözésre küldött. Utóbbit egy hónapja csinálták meg, igazolódott a reflux és két helyről biopsziát is vett az orvos. Utóbbi eredménye szerint a duodenumban a bélbolyhok I. stádiumú atrophiája látható. Mivel a doktor már korábban is lisztérzékenységre, vagy valamilyen guylladásra gyanakodott, csináltatott vérvizsgálatot is. A vérvizsgálat gyulladást nem mutatott ki, az Immunglobulin értékek a referencia értékeken belül voltak, a lisztérzékenységi vizsgálat viszont a ttg-iga pozitív lett. Közben a doktor elvégeztetett egy hasi ultrahangot (nem találtak semmilyen eltérést), illetve egy laktóz-intolerancia vizsgálatot is (utóbbi negatív). Mindezek alapján közölte, hogy nem tud diagnózist mondani, csináltassam újra a vérvizsgálatot (ő ugyanis máshonnan kérte, én pedig egy magánlaborban csináltattam meg, amely a referencia-értékeket a ttg-iga antitesteknél nem jelölte). Kérdésem: valóban lényegesek-e ezek az értékek, nem elég, hogy pozitív? Miért lehet szükség a vérvizsgálat megismétlésére... A másik: miután megjött a laboreredmény és láttam, hogy pozitív, elkezdtem diétázni. Nagyjából 10 nap után érzékeltem azt, hogy jobb az emésztésem, nem vagyok annyira fáradékony és nem szorongok annyira mint korábban (az egész történethez ugyanis hozzátartozik, hogy két éve pánikbetegséggel küzdök, terápiára járok, amikor szükséges Frontint szedek- 0, 25-ösnek a felével elvagyok egész nap. De a diéta után kb 10 nappal letettem a gyógyszert, éreztem, hogy nincs szükségem rá... ). A vérvizsgálat megismétlése miatt a doktor közölte, hogy újra ennem kell gabonát, glutént tartalmazó élelmiszereket, de azt a kérdésemre sem mondta meg, hogy mennyit és kb hány napig, hogy kialakuljon az immunreakció... Szóval mennyi idő kell ehhez - 2-3 nap, vagy több? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza a coeliakia témában

Kedves Kérdező! Véleményem szerint, ha a szövettani eredmény boholy-atrophiat mutatott, illetve a laborlelet is pozitiv (ennek a kétességét nem egészen értem), a liszt-érzékenység diagnózisa megállapítható. Emellett szól az is, hogy a diéta hatásáre javulás lépett fel. Nem értem azt sem, miért kellene visszaállni a gluten-tartalmú étrendre; ugyanis genetikai vizsgálattal megállapítható diétázó betegnél is, hogy van-e liszt-érzékenysége. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2014. június 07., 18:12; Megválaszolva: 2014. június 10., 15:46
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia
Műtét utáni hasmenés