Mitől nagy állandóan a hasam?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 22 éves liszt-, illetve laktózérzékeny lány vagyok. 5 éve tartom a gluténmentes diétát, mellette Lactase tablettát szedek, így évek óta tünetmentes voltam. Úgy fél-egy éve azonban nagyon rosszul érzem magam, ugyanis bár semmilyen változás nem történt az életemben, az utóbbi hónapokban mégis borzasztó módon elkezdett puffadni a hasam. Ez azonban nem olyan puffadás, mint amit a laktóz okozott (fokozott gázképződés, szélgörcs, gyakori szelelés), hanem nagyon erős hasfeszülést (szinte majd' kipukkad a hasam! ), teltségérzést érzek bélgázok és szellentésnélkül. Reggel ébredéskor szinte teljesen lapos a hasam (vékony alkat vagyok, eddig mindig is lapos volt a hasam, kivéve az utóbbi hónapokat), majd bármilyen reggeli (akár zöldség-gyümölcs után is) után felpuffad a hasam, már délelőtt úgy nézek ki, mint egy kb. 5 hónapos terhes. Ezután az ebéd már csak a hab a tortán, ekkor általában tovább puffad a hasam. Ha kicsit többet eszem a szokásosnál (elég keveset eszem egyébként), akkor az érzés sokszor már-már elviselhetetlenné válik. Minden nap fel van puffadva a hasam, és ez délelőttől lefekvésig tart, bármit eszem. Tudom, hogy nem a laktóz vagy a liszt okozza, mivel azoknak teljesen más tünetei voltak mindig is, ráadásul tartom a diétát. Bélféreg fertőzöttség sem állhat a háttérben, mivel néhány hete a fertőzött macskám miatt Vermoxot kértem az orvosomtól (gyerekkorom óta nagy félelmem a bérféreg fertőzés) és nem találtam bélférget a székletemben, pedig több napon át szedtem. Már nem tudom, mire gondolhatnék, esetleg kihez fordulhatnék ezzel? A legtöbb orvos elzavarna, hogy tartsam pontosabban a diétát, pedig én tudom, hogy nem ez a baj. Ön mit tudna tanácsolni, mi állhat a hátterében? Az évek óta fennálló bőrtüneteim (erős szőrösödés, pattanások, zsíros bőr) miatt már hiperinzulinémiára gyanakodnék, de a nőgyógyászom szerint a hormonértékek rendben vannak, így ezügyben is máshova kell fordulnom. Ön mire gyanakodna esetemben? Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza a puffadás témában

Kedves Kérdező! Emésztőszervi panaszai miatt gasztroenterológiai vizsgálatot javaslok. Nem fogják "elzavarni", mivel a gluten-érzékeny betegek időszakos kontroll vizsgálata amúgy is indokolt. A bőrpanaszok hátterében nem valószínű, hogy emésztőszervi ok áll (elsősorban a szőrösödésre gondolok), ebben endokrinológus szakorvos tudna Önnek segíteni. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2014. május 31., 15:29; Megválaszolva: 2014. június 02., 11:27
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztőrendszer probléma
Emésztési zavarok.
Végbél tájékán furcsa erzes
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés