Antiallergén ételek

Üdvözlöm! Édesanyám (46) nemrég tudta meg, hogy lisztérzékeny (ha minden igaz gluténérzékeny is) . A kérdésem annyi lenne, hogy ennek megfelelően milyen ételekkel lehetne helyettesíteni pl.: kenyeret, tojást, tésztákat, stb. illetve tud-e olyan áruházat Budapesten, ahonnan ezeket az alapanyagokat/ételeket be lehet szerezni. Pozitív értékek az étel intolerancia teszten: zab búza kukorica tej tojás kagyló (gyengén pozitív) zeller (gyengén pozitív) borsó, lencse, bab (gyengén pozitív) földimogyoró (gyengén pozitív) szójabab (gyengén pozitív) narancs és citrom élesztő (továbbá minden étel mellett szerepel az IgG betűkombináció) Válaszát köszönöm!

Dr. Pászthory Erzsébet válasza coeliakia és ételallergiák témában

Kedves Betegünk! Külön kell választani az étel-allergiát és a liszt-érzékenységet. Az Ön által küldött lelet étel-allergiára vonatkozik, a pozitív reakciót kiváltó ételféleségeket ki kell küszöbölni az étrendből. A liszt-érzékenység (ennek másik neve a gluten érzékenység) a gabona-félékben levő fehérje (gluten) által kiváltott gyulladásos folyamat, ami következményes bélnyálkahártya-sorvadáshoz, felszívódási zavarokhoz és egyéb következményekhez vezet. Nem tudom, édesanyjának valóban van-e ilyen betegsége, mert ennek a diagnózisa nem allergia-teszttel történik. Ennek a betegségnek az egyetlen gyógymódja, hogy az étrendből ki kell hagyni a búzát, árpát, zabot vagy rozst. Búzaliszt helyett rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójalisztet, burgonya- és kukoricakeményítő használható. Feltétlenül tisztázza a kezelőorvossal, hogy melyik betegség áll fenn édesanyjánál, mert, mint látja, a kezelés alapvetően különbözik. Glutenmentes ételeket Budapesten és országszerte sok helyen árulnak. Az Interneten számtalan címet találhat, ha szükség lenne rá. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2013. május 14.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar
Gyomorpanaszok antibiotikum kúra után
Tisztelt Doktor Úr! 42 éves vagyok. Panaszaim augusztusban kezdődtek egy indokolatlan egy hetes fromilid antibiotikumos kezelés után. Előtte a gyomrom...
Post Covid / Epe, hasnyálmirigy...
41 éves férfi vagyok,86 kg,183 cm. Kb. másfél hónapja kezdődött, hetekig tartó, erős, száraz köhögésre háziorvosom akti duo-t írt fel. Feltételezhetően COVID...