Étel intolerancia

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Emésztési problémáim vannak kb. tizenéves korom óta alkalmanként (2-3 havonta) fájdalmas görcsök jelentkeznek nálam evés után néhány órával, gyomorszáj környékén vagy oldalt deréktájon (és biztosan nem nőgyógyászati görcsökről van szó) . Nem gondoltam hogy ezzel orvoshoz kellene mennem, mert ilyenkor bevettem egy nospát (vagy kettőt) és elmúlt. Fél évvel ezelőtt a görcsök egyre többször jelentkeztek és szinte folyamatosan hányingerérzésem volt, amihez időnként öklendezés is társult és puffadás is ami addig nem volt jellemző. Az étkezésemben nem történt változás, ahogy már jóideje, igyekszem mértékkel, minőségi ételeket fogyasztani. A háziorvosomhoz fordultam, aki szerint ennek az oka, hogy sokat stresszelek (amit én nem érzek igazából) , de vérvételre, hasi ultrahangra és gyomortükrözésre (+ H.pylori kilgzéses tesztre) küldött. A tükrözéskor mintát is vettek felszívódási zavar vizsgálata miatt. Minden eredményem negatív lett, de kaptam 1 havi Controloc tablettát. A hányinger azóta nem jelentkezett, viszont görcseim voltak. A háziorvos szerint ez nem akkora probléma, hogy további vizsgálatokra kellene küldenie. De most már foglalkoztat a dolog és a kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-e, hogy valamilyen ételintolerancia (esetleg ételallergia) okozza a görcsöket és a puffadást? Ilyen vizsgálatra beutalhat a háziorvos, egyáltalán támogatja ezt a TB? Akkor is kimutat egy ilyen vizsgálat intoleranciát, ha még soha nem találkozott a szervezetem az adott anyagokkal? Pl. tegyük fel, hogy még soha nem ettem banánt, attól még kimutatja a teszt hogy ezt nem tolerálná a szervezetem ha megenném? Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza hasi panaszok témában

Kedves Betegünk!

Azt ajánlom, vezessen étel-naplót és próbálja megfigyelni, milyen típusú ételektől (pl. tejtermék, lisztes ételek) jelentkeznek a panaszok.

Az étel-allergia és az étel-intolerancia irányában történő vizsgálatok tudomásom szerint mindenhol TB által finanszírozottak, csak sajnos elég hosszadalmas az előjegyzés. A beutalás gasztroenterologiai szakrendelésen keresztül történik.

Mindenképpen azt tanácsolom, keressen fel egy szakorvost, mert panaszai további vizsgálata már nem lehetséges a háziorvosi ellátás keretein belül.

Az étel-allergia tesztek természetesen azokra az ételfélékre mutatnak reakciót, amivel már találkozott a szervezet. A gyakorlatban olyan anyagokat vizsgálunk, ami mindenki étrendjében előfordul.

Remélem, kielégítő volt a válaszom!

dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2013. március 04., 20:21; Megválaszolva: 2013. március 09., 21:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Székletürítési problémák...
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett