Székelési inger és aranyér

Tisztelt Doktor Úr! Egy éve legalább, hogy gyakrabbá válik az az érzésem, miszerint székelési ingerem van. Ez független az ételek minőségétől. Olyan érzésem van, hogy nem ürül ki rendesen a végbél körül. Ez nagyon zavar, állandó arra koncentrálok, hogy nehogy kijöjjön egy kicsi bélsár. Szerencsére már nyugdíjas vagyok, és napi rendszerességgel nem kell közösségben lennem, de tisztasági betét nélkül nem is merek elindulni sehová. Azt vettem észre, mintha gyenge lenne a végbél körül az izom, nincs szorító erő. Semmi vérzés nem volt eddig tapasztalható. Viszont kis göbszerű kitüremkedést érzek, amit Reparonnal szoktam kenegetni. Régebben hosszú időn keresztül volt székrekedésem, de ma már nincs. Viszont hosszú évek óta küzdök a nagyfokú meteorizmussal, amelynek okát sajnos nem tudják. Megpróbáltam már mindenféle diétát, újabban rengeteg zöldséget eszem, sajttal, olivaolajjal. A puffadáson ez sem segít. Nem tudom van-e köze ennek a végbél körüli gondoknak. A meteorizmussal való együttélésbe már beletörődtem (de mára emberkerülővé váltam) , és még ez is! Ez borzasztóan aggaszt. Remélem nincs valami daganat a háttérben. Megemlíteném még, hogy évek óta, 2-3 hetenként igen erős végbéltáji görcsök szoktak jelentkezni, melyek legalább 20-30 percig tartanak, és No-spa vagy Troparin és masszírozás hatására múlnak el. Köszönöm, hogy meghallgatott, és a válaszát is! Tisztelettel: Ilona

Dr. Plósz János válasza végbél panasz témában

Életkorára és hosszan fennálló panaszaira való tekintettel mindenképp vastagbél-tükrözést javasolnék (ezzel kizárható a rosszindulatú folyamat, illetve pontosan megítélhető a végbél és a végbélnyílás, igazolható az aranyeresség) . A végbél-záróizom gyengeségét okozhatja a kismedencei izomzat sorvadása, a gáttájék meggyengülése. A puffadáson segíthet a pre- és probiotikumok kúraszerű használata (legalább 1 hónapig) , a gyakori, rendszeres, kis étkezések, illetve a rendszeres testmozgás.

Kérdés: 2013. január 18., 18:52 ;Megválaszolva: 2013. január 19., 16:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Végbél fájdalom?
Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt időszakokban már többször írtam magának emésztőrendszeri problémáimról, Ön is írta, hogy IBS és laktóz vagy...
Végbélnyílás
Üdvözlöm Tisztelt Doktorúr! A kérdésem csak annyi lenne,milyen az egészséges végbèlnyílás? Ha megnézem magamnak tükörrel mit kell lássak?...
Miért nem tisztulok ki odalennt wc...
Jó napot. Egy igen kellemetlen panaszom van, amivel nem tudom pontosan hova forduljak. Úgy érzem mintha a végbelem nagydolog után sem ürülne ki...
Végbél váladékozás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 11éve kb amióta megszültem kisfiamat akkor kezdődhetett, hogy néha a végbélnél váladékozásom van, Nem értem miért...
Végbéltáji fájdalom, székelési...
Tisztelt Szakértő! 1-2 hete fájdalmat érzek a végbél környékén. Olyan a fájdalom, mintha belülről nyomná valami, időnként olyan érzés, mintha...