liszérzékenység?

panaszaim kb. 1, 5-2 éve kezdődtek: -mindennapos puffadás, amihez gyakran társul alhasi fájdalom, de gyakori a bal és jobb oldali fájdalom is - székletürítés megváltozása, ami azt jelenti, hogy heti 1, max. 2szer van székletem, ilyenkor viszont 3-4szer is. ilyenkor gyakran van hasmenésem, de gyakoribb, hogy a széklet mellett takonyszerű nyálkák vannak (ezek néha véresek, néha az egész székletet ellepi és fehér színű) . előfordul, hogy széklet nincs, csak ezek a nyálkás, takonyszerű valamik. előfordult már székletelvékonyodás is. székletürítésnél felerősödik az alhasi fájdalom. -előfordul hányinger, étvágytalanság -gyakran érzem magam fáradtnak -derékfájás -a kezemen bőrkiütések vannak, a háziorvosom azt mondta, hogy ekcéma -tavasszal vérvételen pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak (érték: 5, 35, normális: 0, 4-4) . a pajzsmirigy uh egy 8 és egy 4mm-es echoszegény gócot írt le. nemrég megismételtem a vérvételt (uh-t nem) , viszont ez alapján jól működik a pajzsmirigyem (érték: 3, 48) -ősszel colonoscopián is voltam, itt nem találtak semmit. vastagbélből nem vettek mintát, viszont átmentek a vékonybélbe is, innen chron betegség gyanúja miatt mintát vettek, negatív lett. -vérvételből megnézték a liszérzékenységet, negatív lett (transzglutamináz iga 2, 902, 50 felett lenne pozitív, transzglutamináz igg 1, 048, 25 felett lenne pozitív) . mindezek ellenére liszérzékenységre gondolok, mivel ehhez gyakran társul pajzsmirigy betegség, ekcéma, és azok a tünetek amiket leírtam. hallottam, hogy vérvételből nem mindig kimutatható a liszérzékenység, pl. ha valakinél alacsony az igg és iga antitest szintje. itt a transzglutamináz iga és igg-re gondoltak? ha másra, akkor a transzgl. iga és igg-nek mi a normális értéke? milyen betegség tünetei lehetnek még ezek a tünetek? esetleg tudna javasolni még valami vizsgálatot?

Dr. Plósz János válasza véres vizelet témában

Ha a coeliakia szerológia minden eleme negatív, akkor nagyon valószínűtlen a lisztérzékenység diagnózisa (ha egyszerre van IgG és IgA hiány is, az jelentős immunhiányt jelentene, ennek megfelelő tünetekkel) . Teljes kizárásához gyomortükrözés során nyombélből-vékonybélből vett biopsziás mintavétel segíthet. Panaszait azonban okozhatja a bélflóra kóros megváltozása is, érdemes lenne széklettenyésztés végeztetni (bacter, parazita, gomba) , ha ebben valami pozitívum adódik, ennek megfelelő terápiát találni. Addig is pre- és probiotikum kúraszerű használata, gyakori, kis étkezések, bő folyadék- és rostfogyasztás javasolt.

Kérdés: 2013. január 15., 18:31 ;Megválaszolva: 2013. január 17., 12:06
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
bélproblémák
Kedves Doktor Úr! Én egy 31 éves nő vagyok, és az lenne a problémám, hogy pár napja véres, nyálkás a székletem.WC-zés előtt görcsöl a hasam...
Lehet e felfázás?
Jó napot Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok magához, hogy két napja megvagyok fázva, és azóta bal oldalon néha szúr, és a székletemben is...
Nagy lehet a baj?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 28 éves nő vagyok. Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 1 hónapja véres-nyákos hasmenésem volt fél napig. Nem rögtön...
Sos betegség
Az Apósom hónapok alatt drasztikusan lefogyott és véres gennyes a széklete nagyon sűrűn jár vécére szeretném megtudni hogy körülbelül milyen...
bélproblémák?
két éve nem tudják, hogy mi a bajom. nyálkás a székletem, és menstruáció előtti napokban bal oldali hasi fájdalom és véres-nyálkás székletem...