Mi lehet a bajom?

Hurutosan köhögök, amit felköhögök, óránként 10x is ki kell köpnöm, mert ha nem tenném, újra köhögnék az irritációtól. 10 éve dohányzom, és tudom, hogy szoros összefüggésben lehet a problémámmal, de más barátaim, akik idősebbek, sokkal hosszabb ideje dohányoznak és egyáltalán nem panaszkodnak hasonlóra. Gyomorsav túltengésem van nagyjából 20éves korom óta, ezt általában szódabikarbónával pillanatok alatt orvosolom. Ez mindig segít. Gyógyszereket nem szedek rá, nem is szeretnék. Pláne akkor, ha pszichés az ok. Tisztában vagyok azzal, hogy a sav túltengése, és a reflux a felső légutak nyálkaképződésével járhat, a dohányzás meg a reflux egyik kiváltó oka lehet. Ha pszichés eredetű a savas problémám, akkor biztos tévút a savlekötők szedése, ráadásul nem kérek a mellékhatásokból. Fül-orr-gégészeten többször jártam, kenetet vettek, laborba küldték, arcüreg CT-t készítettek, semmit nem mutatott ki, a fül-orr-gégész szerint kutya bajom sincs, szerinte a köpködés egyfajta buta berögzült szokásom. (ha nem köpködném ki, akkor csak tovább köhögnék tőle) Tüdőszűrésen is jártam, ott is azt mondták egy röntgen után, hogy teljesen egészséges a tüdőm... Ha sem felső léguti, sem tüdőbajom nincs, akkor hogy lehet, hogy kilószámra köpködöm a barna váladékot? Mitől barna? Elképzelhető, hogy a lerakódott "füstöt köhögöm fel? Egy gyomortükrözésből mi derülhet ki? Ha pszichés okok állnak a savképződés hátterében, akkor mi értelme lenne gyógyszert szednem a tünetekre? Ha a savat lekötöm, akkor hasmenésem lesz, mert ugye az emésztésem borul fel. Ha nyálkaképződés ellen atropint szednék, azzal is csak a tisztulást akadályoznám, elvégre addig jó, amíg tisztulok. Elmenjek gyomortükrözésre? Azután is csak gyógyszert írnának fel a tünetek kioltására? A dohányzásról most kezdtem leszokni, várjak pár hónapot és figyeljem a tünetek változását? Segítségéért előre is köszönettel!

Dr. Szanyi Andrea válasza köhögés témában

Kedves Kérdező!

Leírásából kiderül, hogy a köhögése hátterében sem a mellkas röntgenen, sem gégészeti vizsgálattal kórosat nem találtak. A leírtak alapján az idült hörgőgyulladás lehetőségét még kizárnám, erre a dohányzás hajlamosíthat. Ennek kivizsgálására forduljon tüdőgyógyászhoz. Ha kizárható bármilyen légúti betegség, akkor a köhögés hátterében reflux betegség illetve pszihés ok is állhat. A refluxbetegség diagnózisának felállításához az Ön életkorában nem feltétlenül szükséges gyomortükrözés. Ha a panasz savcsökkentő gyógyszer szedését követően sem szűnik, akkor szükséges a gyomortükrözés elvégzése A savcsökkentő gyógyszereknek valóban lehetnek mellékhatásaik, de ezek az esetek többségében nem jelentkeznek és nem minden gyógyszernél lépnek fel. Így lehetőség van kiválasztani azt a készítményt, aminél nem jelentkezik mellékhatás. Másrészt, és ez vonatkozik bármilyen gyógyszeres kezelésre, ha a tünetek, panaszok miatt kezelésre van szükség, akkor először ezek megszüntetése a cél és nem az esetleges mellékhatások miatt a gyógyulás elutasítása. A részletes leírásban említi, hogy csak szódabikarbónát szed, a gyógyszereknél viszont felsosol több savkötő szert is. Nem egyértelmű számomra, hogy ezeket szedi, vagy a mellékhatások miatt hagyta-e abba, szüntették-e a panaszát. Megjegyezném, hogy a Nilacit, Tisacid, Rennie csak savkötő szer, a Quamatel a savtermelődést gátolja. Ezeknél hatékonyabb savtermelődést gátló szerek is vannak. A dohányzásról való leszokáshoz kitartást kívánok, mindenképpen hasznos volna, mivel a dohányfüst a légutak öntisztulását is gátolja.

Kérdés: 2013. január 04., 21:31 ;Megválaszolva: 2013. január 06., 15:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Na ez meg mi lehet?
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Bátyám miatt vagyok eléggé megijedve. 26 éves, vékony ember. Keveset eszik, viszont mikor eszik, utána ég a gyomra órákig....
Köhögés
tisztelt dr ur hölgy azzal a panaszal fordulök önökhöz hogy férjemnek olyan problémája lenne hogy a étkezések után állandoan köhögési roham tör...
Epesav megkötés
Kedves doktor úr! Előzőleg ön javasolta a cholestyramine supremex-et epesav túlműködésre. Sajnos úgy néz ki, hogy nem tudom beszerezni a...
Fekély antibiotikumtól?
Tisztelt Doktor ÚR! Covid után kezdődtek panaszaim, hirtelen erős gyomorégéssel, erős hányingerrel, étkezés után. Majd egy este borsófőzelék...
Heti 1 napon hasmenés
Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok, ez elmúlt évben nagyon sok vizsgálaton estem át. Az előzőekben már kaptam választ Öntől, miszerint...