Stoma utáni felépülés

Édesanyámat kolorektális rákkal műtötték. 0 vagy 1 stádiumu volt, mivel polip leszedése közbe derült fény rá igen korán. A műtét után a bélmozgás nem indult meg, illetve epe felhalomódás miatt stoma műtéten esett át. A két műtét között 8 nap telt el. A stoma műtét tegnapelőtt volt. Azóta se indult el a bélmozgás. Időközbe kezdődő hasnyálmirigy gyulladást diagnosztizáltak. A stoma után állítása szerint a végbél megmaradt szakaszába bélsár van, mely székelési ingert vált ki. Hasa puffadt bélgázok nem távoznak. Kérdéseim: Első műtét után hányáscsillapitót kapott. Nem lett volna célravezetőbb kihánytatni, és reménykedni a későbbi korrekt bélműködésbe? A tehermentesítési stoma kialakításákor nem kellett volna a megmaradt bélsárt eltávolítani? A stoma kockázatába benne van a hasnyálmirigy gyulladás? Sajnos aki műtötte ezekre a kérdésekre nem válaszolt megfelelően. Édesanyámnak csak annyit mond, hogy majd meglátjuk. Egyátalán milyen kilátások vannak? A bélmozgás megindítását lehet e elősegíteni pl.: masszázsal, vagy vénásan adott lidocain injekcióval?

Dr. Plósz János válasza bélműtét utáni felépülés témában

A konkrét eset (műtéti leírások) ismerete nélkül nagyon határozott tényeket nem tudok Önnek írni. A hányinger csillapítására adott szerek bélmozgató hatásúak is, tehát még segíthettek volna a bélmozgások beindításában. A bélműtétek előtt általában alapos béltisztítás történik, visszamaradva csekély mennyiségű széklet lehet csak. A masszázs illetve a testmozgás segíthet a bélmozgások beindulásában, a vénásan adott lidocain szívritmus-zavarok kezelésére volt használatos, a bélmotilitást nem befolyásolja. A "kezdődő" hasnyálmirigy-gyulladás a műtét illetve az altatás szövődménye is lehet.

Kérdés: 2012. november 22., 21:46; Megválaszolva: 2012. november 25., 09:27
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztési probléma, reflux
Laboratóriumi értékelésben...
Étkezések utáni gyomorsav...
Epehólyag és egyéb problémák
Külső aranyér panasz