Magas májfunkciók

Tisztelt Dr. Nő/Úr, 12 évvel ezelőtt Hodgkin limfómám volt akkor kemoterápiás és sugárkezelést kaptam. Azóta tünetmentes vagyok. Félévente járok kontroll vizsgálatra. 1 hónappal ezelőtt a vérképemben magasak voltak a májfunkció értékeim: GOT: 82, GPT: 117, Gamma-gt: 110, Se.alk.foszfat: 459. Pár nappal ezelőtt újra voltam vérvételen: GOT: 89, GPT: 144, Alk. foszfat: 524, GGT: 99. Magasabbak az értékeim. Kb. 1 éve hagytam abba a fogamzásgátló gyógyszer szedését, pár hónappal ezelőtt szedtem természetes alapú étrendkiegészítőket. Esetleg azoknak a hatására emelkedtek az értékeim vagy más oka is lehet? Köszönettel: BA

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza májfunkciós eltérések témában

Természetesen más oka is lehet, de gyakran okozzák toxinok illetve májkárosító hatású szerek a magasabb májenzim-értékeket. Azonban lehet a háttérben zsírmáj, nem májspecifikus vírusfertőzés (májspecifikus esetben magasabb értékeket látnánk) is. Mindenképp érdemes víruszerológiát elküldeni, illetve ha konzekvensen magasabbak az értékek, hepatológiai szakrendelést felkeresni.

Kérdés: 2012. augusztus 28., 12:18; Megválaszolva: 2012. augusztus 29., 20:10
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat