Hepatitisz C, alacsony vérlemezkeszám

Jó napot kívánok, anyukámnak egy éve hepatitisz C-t diagnosztizáltak, 48 héten keresztül interferon és ribavirin kombinációs kezelést kapott. A kezelés végén a vérvizsgálatok alapján megállapították, hogy a vírus sajnos megmaradt, a májkárosodás 4-es fokozatú fibrózisra utal. Májtesztjei: AST: 2, 42, ALT: 2, 19. Emelett a kezelés alatt kórosan romlott a vérképe, a legaggasztóbb a trombocitaszáma, mely 44. Mindehhez hemokromatózis és egy reumatikus láz okozta szívbillentyű-hiba is párosul. Az általános állapota nem rossz, csupán havonta egyszer jelentkezik teltségérzet, illetve fáradékonyabb a szokottnál. Egyéb kezelésre nincs mód, a professzorasszony szerint egyedül a máj állapotának szintentartására lehet törekedni, hogy ne alakuljon ki cirrhózis illetve karcinóma. Szeretném megkérdezni, mivel lehetne a vérképét helyrehozni, illetve a máj állapotát némileg javítani. Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hepatitisz C témában

Az antivirális terápia befejezését követően a vérlemezke-szám javulása spontán is várható, ennek ellenőrzése elegendő. A máj állapotának szinten tartása a májkárosító szerek (gyógyszerek, vegyszerek) kerülését, antioxidáns hatású étrend-kiegészítők használatát, májvédő jellegű szerek szedését (articsóka illetve máriatövis kivonatok) jelentheti. A Cordarone terápia is okozhat májkárosodást, így ennek lecserélését kardiológussal érdemes lenne megbeszélni.

Kérdés: 2012. augusztus 13., 14:49; Megválaszolva: 2012. augusztus 14., 06:50
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás