Ételintoleranciás vagyok, lehet lisztérzékeny is?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Közel 10 éve küszködöm gyomor és bél problémákkal. Voltak tükrözések - gyomor és vastagbél is -, sajnos a panaszok semmit sem javultak, állandóan fáj a hasam és görcsös hasmenésem van. Csináltattam egy 221-es étel intolerancia vizsgálatot, amely súlyos tejfehérje (tehén, kecske, juh) , tojás és rizs allergiát mutatott ki. Ezen kívül a buzára (gliadinra is) , a zabra és az árpára is allergiás vagyok. A rozs és a tönkölybúza a határérték alatt volt, a transzglutamináz majdnem 0. A lisztérzékeny vizsgálat negatív lett, a tTG IgA/IgG eredmény 3, 6 volt, vagyis nagyon alacsony. Hogy lehet ez? A kiértékelő orvos glutensensitiv enteropathiat (heterozigóta) diagnózist írt, és emellett gluténmentes diétát írt elő élethosszig. Ezek szerint lisztérzékeny vagyok? Vagy allergiás? Kérem segítsen értelmezésben! Mi a különbség? Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ételintolerancia témában

Ha a vérből laborban végzett vizsgálat negatív, a coeliakia diagnózis erősen megkérdőjelezhető. A coeliakia, mint betegség nem klasszikus túlérzékenységi (allergiás) folyamat, ellentétben a nevével. Az otthon elvégezhető gyorstesztek általában IgE vagy IgG antitesteket vizsgálnak az adott ételallergénre, ez jelez pozitivitást az Ön esetében. Így az erősen pozitív ételek kerülését javasolnám, de a rozs és a tönkölybúza véleményem szerint fogyasztható továbbra is. A lisztérzékenység diagnózisához hozzátartozik a vékonybél-biopsia is, ez is adhat információt arról, hogy van-e coeliakiára utaló jel vagy nincs (ez csak akkor informatív, ha nem túl régóta tartja valaki a gluténmentes diétát) .

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. augusztus 09., 11:01; Megválaszolva: 2012. augusztus 11., 08:21
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás