• Izotóp vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Weborvos!

        28 hónapos kislényomat a napokban izotópos vese vizsgálatra kell vinni.

        Már 6 alkalommal volt röntgenezve 4 x tüdő, 2 x feje.

        Nem ártunk  pluszba ezzel a vizsgálattal neki a sok sugár miatt? A későbbiekben nem lehet valami baja? A 6 röntgensugár árthatot a fejlödésének,?

        Mennyire ártalmas ez a dolog?

        Egy ilyen korú gyereknél hogyan működik az izotóp vizsgálat és mennyi ideig tart?

        Nem hiszem hogy mozdulatlan og maradni, elképzelhető, hogy kap altatót?

        Mennyi ideig marad a szervezetében a sugáranyag, és ha bőséges folyadékot iszik hamarabb kiürül?

        Én 26 hetes terhes vagyok, nem én fogom vinni, mennyi ideig nem lehetek majd a közelébe a sugárzás miatt?

        Válaszukat elöre is nagyon szépen köszönöm, és elnézést, hogy ennyi kérdésem van, de sajnos nem tudom hol megkérdezni, és nagyon örülök, hogy van egy olyan oldal ahol az orvosok szívesen segítenek!:)

        Üdvözlettel: Noémi

        WEBBeteg szakértő válasza a sugárterhelés témában

        Kedves Noémi!

        A röntgen vizsgálatok során nagyon kis mennyiségű sugárzás éri a gyermek szervezetét emiatt ne aggódjon. Erre a vizsgálatra meg biztosan szüksége van a kicsinek, ha elrendelték, azaz úgy gondolom, hogy több haszna lesz ebből a kicsinek, mint kára. A vizsgálat általában fél óra ilyenkor mindig megy a gyermekkel orvos kísérő legalább is általában. A személyzet fel van készülve az ilyen mozgó apróságokra, tehát ne aggódjon. Attól is függ, hogy a vizsgálat meddig tart illetve hogy esetleg a kicsi mozoghat e két filmkészítés között, hogy milyen jellegű a veseizotópos vizsgálat, ennek két fajtája van a statikus illetve a dinamikus. A sugárzó anyag, hogy meddig marad a baba szervezetébe az is függ a vizsgálat jellegétől, azt javaslom, hogy ezeket attól kérdezze meg, illetve aki kíséri a kislányát kérdezze meg attól aki a felvételt készíti, ott részletesen el fogják mondani.


        Kérdés: 2010-02-04 15:28:20; Megválaszolva: 2010. február 04., 15:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen előre is megtisztelő válaszát. Kb. 10 éve küzdök refluxos panaszokkal. Akkor kezdetben megfázással kezeltek, de az antibiotikumos kezelés után súlyosbodott az állapotom, nagyfokú nehézlégzésem lett, a...