Rákkeltőek-e a nitritek, nitrátok?

Tisztelt Doktorúr! Ellentmondásos információkkal találkoztam annak kapcsán, hogy a legtöbb hústermék (pl.: felvágottak, sonkák, szalámik) tartósítására használt nitrit illetve nitrát vegyületek rákkeltőek e, emiatt milyen mértékben szabad ezen ételeket fogyasztani. Erről szeretném kérdezni a szakvéleményét. Köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza carcinogenitás témában

A nitritek a szervezetben nitrózaminokká alakulhatnak, melyek rákkeltő vegyületek. Ebből adódóan érdemes a nitritbevitelt minél alacsonyabban tartani. A másik oldalon a szervezet antioxidáns-szintje, védekezőképessége játszik szerepet a tumorképződésben.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2023. július 31.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Fejfájás?
Kedves Doktor Nő! Múlt hét pénteken kezdődött a panaszom és azóta is tart! Enyhe fejfájásom van és ez a fejem bal oldalára lokalizálódik,...
Nem múló szédülés és fejfájás
Üdvözlöm! Múlthéten Csütörtökön az egyik pillanatról a másikra elkezdett fájni a fejem, a fejfájás nem állandó. Időnként előjön pár...
LDH, CK magasabb-melanoma vagy más?
Kedves Doktornő! Jogosítvány hosszabbítás miatt készítettek vérképet, ahol az LDH 222 (ref.tart 135-214u/l) és a CK 180 (ref.tart...
Sajkacsont törés
Tisztelt Doktornő! 08.01-én a jobb os scaphoideum radialis végéből egy 6,5 mm-es darab jó helyzetben letört. Ennek rögzítésére egy LigaFlex...
Alkoholfogyasztás után az állkapcsom...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A panaszom már több éve fenn áll, próbáltam egyről a kettőre jutni, de sose sikerül. Ha alkoholt fogyasztok, pl...
Vélemény a témában
Tisztelt Doktor Úr! Két hete hétvégén egy hosszabb kerékpártúrát tettem (2nap-230km), rendszeresen kerékpározok, de nem ekkor távokat....