Rákkeltőek-e a nitritek, nitrátok?

Tisztelt Doktorúr! Ellentmondásos információkkal találkoztam annak kapcsán, hogy a legtöbb hústermék (pl.: felvágottak, sonkák, szalámik) tartósítására használt nitrit illetve nitrát vegyületek rákkeltőek e, emiatt milyen mértékben szabad ezen ételeket fogyasztani. Erről szeretném kérdezni a szakvéleményét. Köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza carcinogenitás témában

A nitritek a szervezetben nitrózaminokká alakulhatnak, melyek rákkeltő vegyületek. Ebből adódóan érdemes a nitritbevitelt minél alacsonyabban tartani. A másik oldalon a szervezet antioxidáns-szintje, védekezőképessége játszik szerepet a tumorképződésben.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2023. július 31.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Fáradtság érzet napközben
Üdv! Az elmúlt 3-4 hónapban vettem észre magamon, hogy fáradtnak, álmosnak érzem magam napközben. Nem minden nap jelentkezik, de egy...
Befolyásolják -e az alábbi...
Szeretném tudni, hogy az általam felsorolt gyógynövények együttes szedése (étrendkiegészítő) befolyásolja -e a Mistral 2 mg/0,03 mg...
Irritáció/kidörzsölődés
Tisztelt Doktornő! A tegnapi napon a jobb combomon megjelent egy kb. 10 cm hosszon mutatkozó vörös kiütés érintésre égető érzés mellett....
Lágyéksérv
Hat éve műtöttek lágyéksérv miatt, laporoszkoppal, és hálót helyeztek be. Nincs fájdalmam, nincs kitüremkedes. Ha köhögök enyhe lókődest...
Térdfájdalom és Baker cysta
Tisztelt Doktor Nő! A jobb térdemről készült MR vizsgálat eredményének megértésében szeretnék segítséget kérni. Lelet: Az ábrázolódott...
Helicobacter pozitív
Kedves Doktor úr! Elnézést kérek, hogy sokszor tettem fel Önnek kérdéseket csak érdeklődni szeretnék, hogy Helikobakter fertőzés miatti...