Rákkeltőek-e a nitritek, nitrátok?

Tisztelt Doktorúr! Ellentmondásos információkkal találkoztam annak kapcsán, hogy a legtöbb hústermék (pl.: felvágottak, sonkák, szalámik) tartósítására használt nitrit illetve nitrát vegyületek rákkeltőek e, emiatt milyen mértékben szabad ezen ételeket fogyasztani. Erről szeretném kérdezni a szakvéleményét. Köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza carcinogenitás témában

A nitritek a szervezetben nitrózaminokká alakulhatnak, melyek rákkeltő vegyületek. Ebből adódóan érdemes a nitritbevitelt minél alacsonyabban tartani. A másik oldalon a szervezet antioxidáns-szintje, védekezőképessége játszik szerepet a tumorképződésben.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2023. július 31.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Irritáció/kidörzsölődés
Tisztelt Doktornő! A tegnapi napon a jobb combomon megjelent egy kb. 10 cm hosszon mutatkozó vörös kiütés érintésre égető érzés mellett....
Lágyéksérv
Hat éve műtöttek lágyéksérv miatt, laporoszkoppal, és hálót helyeztek be. Nincs fájdalmam, nincs kitüremkedes. Ha köhögök enyhe lókődest...
Térdfájdalom és Baker cysta
Tisztelt Doktor Nő! A jobb térdemről készült MR vizsgálat eredményének megértésében szeretnék segítséget kérni. Lelet: Az ábrázolódott...
Helicobacter pozitív
Kedves Doktor úr! Elnézést kérek, hogy sokszor tettem fel Önnek kérdéseket csak érdeklődni szeretnék, hogy Helikobakter fertőzés miatti...
Magasság növekedése
16 éves vagyok 54kg és 166cm. Szüleim kb 176-177 cm. Nyáron elkezdtem (15 évesen) edzőterembe járni, súlyzókkal edzeni. Lehet köze a...
Facelift botox
Facelift botox kezelésen vettem rész a képen megjelölt területen, és a képen is látni, hogy nem emelkedett az arcom, hanem inkább...