Rákkeltőek-e a nitritek, nitrátok?

Tisztelt Doktorúr! Ellentmondásos információkkal találkoztam annak kapcsán, hogy a legtöbb hústermék (pl.: felvágottak, sonkák, szalámik) tartósítására használt nitrit illetve nitrát vegyületek rákkeltőek e, emiatt milyen mértékben szabad ezen ételeket fogyasztani. Erről szeretném kérdezni a szakvéleményét. Köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza carcinogenitás témában

A nitritek a szervezetben nitrózaminokká alakulhatnak, melyek rákkeltő vegyületek. Ebből adódóan érdemes a nitritbevitelt minél alacsonyabban tartani. A másik oldalon a szervezet antioxidáns-szintje, védekezőképessége játszik szerepet a tumorképződésben.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2023. július 31.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Vélemény a témában
Tisztelt Doktor Úr! Két hete hétvégén egy hosszabb kerékpártúrát tettem (2nap-230km), rendszeresen kerékpározok, de nem ekkor távokat....
Kóros hajhullás
Tisztelt Doktornő! Egy olyan problémám lenne, hogy a hajam rohamosan elkezdett hullani, mondhatni csokorba jön ki hajmosásnál, de...
Daroxomb továbbszedése
Tisztelt Doktornő! Szívritmuszavart követően az addig szedett Bisoprolol mellé a sürgősségi orvos Daroxomb 150 (2x1) szedését írta elő, 5...
Koleszterin eltérés kezelése
Kedves Doktornő! Nemrég vérvételen voltam. A háziorvosom a magas koleszterin szint miatt koleszterincsökkentő gyógyszert írt fel. Szeretnék...
Fáradtság érzet napközben
Üdv! Az elmúlt 3-4 hónapban vettem észre magamon, hogy fáradtnak, álmosnak érzem magam napközben. Nem minden nap jelentkezik, de egy...
Befolyásolják -e az alábbi...
Szeretném tudni, hogy az általam felsorolt gyógynövények együttes szedése (étrendkiegészítő) befolyásolja -e a Mistral 2 mg/0,03 mg...