Egész napos légszomj, nehézlégzés

Üdvözlöm! Másfél hónapja lassan a semmiből jobb oldali bordafájdalmam lett, látszólag legalábbis a semmitől (igaz, hogy sokat fájt a hátam csak úgy egész életemben, gerincferdülésem is van) , ezután lassan a mellkasom felé kezdtem nyomást érezni, majd jött a légszomj. Az ügyeleten azt mondta az orvos, hogy a jobb oldali fájdalom epe lesz. A háziorvos viszont azt mondta borda ideg gyulladás. Csináltattam hasi ultrahangot, semmi, szép az epe és minden azon látható dolog is. Mivel 98' óta asztmás vagyok, egyből a légszomj miatt ez jutott eszembe, hogy 3 éve, hogy nem dohányzom, mikor ez kezdődött idegességemben megint cigiztem párszor. Butaság volt tudom. Pulmonológián vírusfertőzés miatt Medrolt, Azi Sandozt, Theospirexet, orrsprayt, Lordestint kaptam. (Legzesfunkciot nem készítettek) Ezek után kontrollon ugyanúgy nem változott semmit, viszont folyamatos tachycardia állt fenn. Ezáltal a Doktornő azonnali Kardiológiai kivizsgálást javasolt. Készült szivultrahang, Holter vizsgálat, pajzsmirigy labor. Szivultrahangon bal oldali pitvar lebegés (vagy remegés?), ami eltérés volt, amire mondta az ottani Doktornő, hogy önmagában nem baj, de majd a Holterrel és vérmyomásnaplóval egybvetve fog számítani. A vérnyomásom a kardiológus szerint egyfolytában a normál érték alján, illetve azalatt mozog. Pedig ezelőtt a dolgok előtt normális volt a vérnyomásom mindig. Most meg alig 100-105, van, hogy 93-94. Mitől lehet ez? Viszont a Holter mutatta, hogy van, hogy 140 is volt a pulzusom, ritmikusan gyors, nem volt eltérés, zavar. A pulzus mindig 100 közelében mozog, de volt, hogy 120-at is mértem én is itthon. Első körben Bisoplorort kaptam, kettőször fél szemet tudtam bevenni mert rosszul voltam tőle, levitte méggjobban a vérnyomást a pulzussal együtt ugyan. Viszont ugyanúgy fulladtam. Most Ivabradinet kaptam, 2x5 mg. 5. Napja szedem, de a légszomj borzalmas. Ma bicikliztem fél órát (sajnos elég mozgásszegény, sport nélküli az életem, mióta a másfél éves kislányom nevelem, jóformán egyedül) , ez kb másfél órája volt, de a pulzus gyógyszer mellett egyelőre nem állt vissza. Asztmára 20 éves korom óta nincs állandó gyógyszerem (saját hanyagságom, mondván, nem kell az nekem) , rohamoldásra Ventolin van mióta asztmás vagyok. Azért ijesztő, mert eddig ha előállt egy kis nehézlégzés, akkor Ventolinbol egy puff és kész, minden jó lett. Most pedig 2 másodpercre sem javul tőle a helyzet. Pajzsmirigy rendben, mármint alul/felül működés nincs. Mellkas CT- N normál méretű pajzsmirigy lebenyek. Koleszterin kicsit magasabb. Nem tudom már hova forduljak, de ez borzalmas és kilátástalan. Ön szerint mi lehet velem? Tény, hogy stresszes is vagyok, ettől a helyzettől meg már főleg, hogy minden nap így kell élnem. Pulmonológián Xanaxot írtak fel, a leggyengébbet belőle. Sosem szedtem ilyesmiket, azon kívül, hogy majdnem elaludtam, ugyanúgy, légszomjam volt. Nem rohamokban jelentkezik, ez már egy egész napos állapot de van, hogy rosszabb, mint amúgy. Van, hogy nyugalmi állapotban rosszabb, van, hogy terhelésre. Alig tudok már bármit csinálni itthon is, alap dolgokat. Ezért szerettem volna újra mozogni is, de most még rosszabbul vagyok szinte azóta. Újra voltam tegnap tüdőgyógyászaton, ott minden rendben. De nagyon fájnak jobb oldalon a bordáim, nem tudom mozgásszervi oka lehet -e.. Régen volt refluxom évekig, egyetem alatt jött elő. Ezt is olvastam, hogy okozhatja. A tüdőmnél meg olyan érzés mint mikor megfázok, erre hasonlít leginkább. Refluxra már gyógyszert nem szedek, nem érzem,hogy elviselhetetlenül égne, terhesség alatt elmúlt. Mi lehet velem? Pszichikai jellegű lenne? Soha ilyen nem volt még velem. Már nem tudom, összezavarodtam. Nagyon várom válaszát és előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Szanyi Andrea válasza vegyes panaszok témában

Kedves Kérdező!

A tüdőgyógyászaton első alkalommal kapott gyógyszerek is okozhatták a szapora szívműködést. Ha az Ivabradin mellett sem csökken a pulzusszáma, javaslom,hogy keresse fel ismételten a kardiológusát. Reflux is tud légszomjat okozni, megfontolandó antireflux kezelés megpróbálása. Ha fentieket követően is változatlanok a panaszok, felmerül szorongás, pánikbetegség is, mely megfelelő gyógyszeres kezelés mellett tünetmentessé tehető.

Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2022. május 26., 19:13; Megválaszolva: 2022. május 31., 21:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kérdőjeles probléma
fáradékonyság
Üdvözlöm! Hirtelen kezdődő rövid ideig tartó rosszullét,napközbeni többszöri fáradtság érzet,álmosság. Hangulat ingadozás, néha...
Mi okozhatja a panaszaimat?
Kedves Doktor Nő! 2 hete kezdődött nálam, nagyon erős fejfájás és gyomorfájdalom, amihez végtagfájdalmak is társultak.Elmentem a házi...
Lábon folt
Folt lábon