irritábilis bél szindróma

Tisztelt Doktor Úr! Nyáron vastagbél tisztító kúrát csináltam, ami után hasi fájdalmak kezdődtek a bal alhasban, de nem étkezéssel összefüggésben inkább sétával futással. Köldöktől balra pedig kialakult egy folyamatos fájdalom pont azon a helyen ahol hetekig volt begyulladva szőrtüsző, aminek legfőképp én vagyok az oka, magának a sebnek és annak, hogy sok ideig nem gyógyult. Felszíni gyulladás okozhat bélben problémát? Gasztroenterológián IBS volt a diagnózis, a gyakori (1-2/délelőtt) széklet (van hogy hasmenés, ételtől függ) miatt is, de ez gyerekkorom óta így van, mégsem okozott egyéb panaszt. 6 napos normix kúrát írtak fel és Dicetel szedését 3 hétig. Míg a normixot szedtem mintha elmúlt volna a fájdalom a köldöknél is, a Dicetel szedésével újra fájdalom jelentkezett plusz komoly haszuborgás, így ezt abbahagytam. 1 hete nem szedek semmit, most újra a köldöknél van kellemetlen érzés ott ahol korábban. Az ambuláns lapomra az van írva, hogy a has puha, betapintható, defense, kóros rezisztencia nem észlelhető. Umbilicalis régióban, hypogastriumban és jobb iliacalis régióban jelez nyomásérzékenységet. Colonoscopos vizsgálatra kaptam időpontot, de a járvány miatt tartok ettől. Széklettenyésztés elvégzését is javasolta az orvos az évek óta tartó hajhullásom miatt is. Ételallergia nincs, hasi ultrahang negatív, PCO merült fel, de ezt a nőgyógyász kizárta. EMA IgA: negatív, EMA IgG: negatív, TransgleaIgA: 1.4, TransgleaIgG: 2.1. Mit gondol szükséges a tükrözés, illetve a széklettenyésztés alapvizsgálat elég? Mit gondol, ha nem étkezéssel függ össze a fájdalom, illetve a köldöknél egy adott helyen van csak fájdalom, attól még lehet IBS a végső diagnózis? Tud javasolni egyéb vizsgálatot ami közelebb vinne a megoldáshoz? Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

Bőrfelszíni gyulladás nem okoz bélproblémát. IBS-re jellemző tüneteket okozhat laktóz-intolerancia, de vékonybél bakterialis kontamináció is (mindkettőt H2 kilégzési teszttel lehet kimutatni). A széklettenyésztés elvégzése mindenképp javasolt, ha riasztó tünet (vérzés, fogyás, székelési habitus megváltozása) nincs, akkor a vastagbél-tükrözés halasztható.

Kérdés: 2020. november 24., 09:14; Megválaszolva: 2020. november 24., 09:55
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem