Gerinc CT lelet értelmezése

Tisztelt Doktornő! Erős hátba sugárzó deréktáji fájdalom és bal oldali lábzsibbadás és érzéskiesés miatt készült ct eredmény értelmezéséhez szeretném a segítségét kérni. L gerinc ct vizsgálat Fokozott ívű lumbális lordosis, mérs.jobbra convex scoliosis hajlat. A csigolyatestek magassága szabűlyos. A peremeken durva spondylophyták vannak. A porckorongok laposabbak,bennük vakuum fenomén látható. Az L.I.porckorong jobb oldalon a lateralis recessus magasságában széles alapú mérs. fokú protrusiot mutat,eléri a kilépő gyököt,illetve irritálja, a jobb oldali forament szűkíti. Az L.II.porckorong mérsékelten szétterült. Az L.III. porckorong körkörösen közepes foku protrusiot mutat,a bal oldali lateralis recessusa kitöltött,megnyúlt peremek együtt bal oldali túlsúllyal mindkét oldali gyököt komprimálja,mindkét oldali foramen jelentősen beszűkült. Az L.IV.porckorongon jobb oldalon a lataralis recessus magasságában kb.7 mm-es levegőgyülem is tartalmazó extrusió látható, a gyököt komprimálja,megnyúlt peremek által mindkét oldali foramen kissé beszűkült. Az L.V.porckorongon körülírt protrusió nem észlelhető, megnyúlt peremek által mindkét oldali foramen beszűkült, mindkét oldali gyök irritált. A kisízületekben arthrosis jelei. A canalis spinalis normális tágasságú. Vélemény: Scoliosis Spondylosis et spondylarthrosis. Polysegmentalis protrusio disci et.Gyöki kompresszio et foramenszűkűlet. Szeretném kérdezni, hogyan kezelhető ez a probléma? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bálint Anita válasza gerinc CT lelet témában

Kedves Hölgyem!

CT leletén meszesedés, gerincferdülés, és porckorong kitüremkedés látható gyöki érintettséggel az L I-es, III-as és IV porckorongok magasságában.

Mindenképpen gyógytorna aZ első választandó eljárás. Emellett helyileg alkalmazható nem-szteroid gyulladásgátló készítmények.

Panaszok fokozódása esetén pedog háziorvosánál jelentkezzen.

Minden jót.

Kérdés: 2020. november 17., 16:05; Megválaszolva: 2020. november 23., 17:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
Fél éve tartó probléma
Mérgezés , Gyomorrontás
Alacsony EGFR-epi
Covid - 3. oltáskor megfertőződés
Magas konjugált bilirubin