Gerincsérülés

Tisztelt Doktor Válaszadó! Az unokaöcsém fia, egyben a keresztfiam (23) éves és a neje 6 hónapos terhes. Eddig örömteli is a dolog. A keresztfiam október 30-án egy háztartási balesetet szenvedett. Egész pontosan az történt, hogy fahordás közben, a fásszínbe (kamrába) megszédült és az ott a szerszámoknak fenntartott és egyébként vasból készült polcnak neki esett. Sajnos az esés következtében olyan jellegű sérülést szenvedett, ami nem az első másodpercben tűnt fel, viszont nagyon súlyosnak bizonyult. Jelenleg annyit tudni, hogy 6 alsó hátgerinc-csigolyája összecsúszott, zúzódott vagy megrepedt. A műtétre végül egyéb okok miatt november 11-én került sor. A műtéti terület nagysága és a beültetett rögzítő eszközök sokassága miatt most „kivárnak”, hogy a szervezete hogyan reagál ezekre, vagyis befogadja-e vagy kidobja azokat. (Az elmúlt nagyjából 4 nap alapján már talán kicsi ennek a reális veszélye.) A gyógytorna várhatóan jövő hét közepén kezdik meg. A sérülése „pontosabban” a 7-es és a 8-as csigolyája kimozdult a helyéről, míg a 9-es, a 10-es és a 11-es csigolyája összecsúszott. A 10-es és a 11-es olyannyira, hogy előbbi teljes egészében rácsúszott az utóbbira (11-esre) és az ütés erejétől az utóbbi kimozdította a 12-es csigolyát is a helyéről. A közbenső tartó szalagok is nagymértékben megsérültek. Mi vár rá a gyógytorna során? Meddig tarthat mire teljesen felépül ebből a súlyos sérülésből? Lehet számolni bármi utóhatással (pl. frontérzékenység vagy könnyebb újra sérülés) a továbbiakban? A munkája alapján pékségben dolgozik, mint szakképzett pék – Ez a sérülés mennyiben befolyásolja vagy befolyásolhatja ennek a munkának a további végzését? (2020.11.14) A megtisztelő és megnyugtató válaszait előre is köszönöm! Annamária

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza gerinc sérülés témában

Tisztelt Kérdező!

A leírás alapján valóban súlyos sérüléseket szenvedett a keresztfia, melyből a felépülés valószínűleg hosszabb folyamat lesz. A felépülés időtartamára, fizikai terhelhetőségére pontos és szakszerű választ az őt operáló orvostól kaphatnak.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2020. november 14., 10:56; Megválaszolva: 2020. november 25., 19:47
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyaki nyirokcsomók
Labor eredmény véleményezése
Oltási dilemma
Pszihés viszketés
Járvány és vakcina