Béta-defenzin vizsgálat eredményének értelmezése, tanácsok

Tisztelt Doktornő / Doktorúr, Áteresztő bél szindróma bővített csomag leleten a széklet béta-defenzin eredmény határérték alatti (<4,6). A vizsgálatot orvosi háttér nélkül kezdeményeztem. Hashimoto típusú pajzsmirigy alulműködés és tünetei miatt gyanakodtam áteresztő bél szindrómára. Segítségét szeretném kérni a lelet eredményének értelmezésében illetve a javasolt terápia vagy a szükséges további vizsgálatok témájában. Csatolom a kapott leleteket.

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza a defensin témában

A csatolt lelet sajnos nem érkezett meg. A béta-defenzin vizsgálat és az áteresztő bél szindróma még nem része a rutin gasztroenterológiai ellátásnak, jól alátámasztott vizsgálatokkal, evidenciákkal nem rendelkezünk ezen a téren. A defenzinek a veleszületett immunitás részét képezik, a kórokozókkal szembeni nem specifikus védekezés résztvevői. Csökkent szintjük járhat különböző fertőzésekre való fokozott érzékenységgel. Javulás az optimális bélflóra elérésevel (probiotikumok tartosabb használata), megfelelő rostfogyasztással illetve Gelsectan capsula használatával várható.

Kérdés: 2020. november 06., 20:05; Megválaszolva: 2020. november 07., 20:57
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés