• Hasmenés azonnal étkezés után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr! 22 éves férfi vagyok, 3 éve küzdök refluxszal, és 2 éve vastagbéltükrözésen az alábbit találták: colitis chronica aspecifica minoris gradus. Utoljára 9 hónapja voltam gyomortükrözésen, 7 hónapja vastagbéltükrözésen és hasi UH, vér és széklet vizsgálaton. Minden negatív lett, kivéve a gyomor és nyelőcső, ezek be voltak gyulladva. Ezen évek alatt nagyon gyakran fáj a hasam és nyelőcsövem gyomorsavtól, ritkán szedek rá gyógyszert. Nagyon ritkán iszom alkoholt, de olyankor pár pohár után kihánytam, régen ilyen bajom sosem volt. Továbbá kb 8 hónapja ismeretlen eredetű 1-2 kiütés jön elő főleg esténként, de nagyon gyorsan el is tűnik. Most néhány napja azonban minden étkezés után szinte azonnal érzek alhasi puffadást és székelni is kell. Pont olyan érzés, mintha amit éppen megettem az végigfutna rajtam. A széklet nagyon lágy és mennyisége kevés. Vettem be probiutikumot de nem igazán segít. Nagyon megijedtem mi okozhatja. Az egyik kérdésem: Ön szerint mi okozhatja? Szervi probléma? Reflux? Ételallergia? IBS? Esetleg daganat? És milyen vizsgálat lenne célszerű? Esetleg gyomortükrözés vagy vastagbéltükrözés megismétlése? Másik kérdésem: a vastagbélgyulladás amit 2 éve állapítottak meg, mit jelent? Mik a jellemzői? Milyen gyakran kell majd ellenőriztetni? Elő fog jönni újra? Harmadik kérdésem: Az elvégzett vizsgálatok közül valamelyik jó volt a vékonybél egészségességének megállapítására? Utóirat: 2 dolog még eszembe jutott a hasmenés lehetséges okaival kapcsolatban: újabban szódabikarbónát szedek a gyomorsav ellen, ez okozhatja esetleg? Vagy baktérium gyrosozóban vett húsból, esetleg parazita friss gyümölcsből, mentalevélből? Ezesetben mi a teendő? Bár ez ellen annyi szól, hogy más is fogyasztott ezekből. Doktor Úrnak mi a véleménye erről? Köszönöm szépen a segítségét minden kérdésben!

        Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

        Az alkohol intolerancia és a bőrtünetek hátterében felmerül bennem hisztamin ntolerancia lehetősége, ennek igazolására MAO szint vizsgálat alkalmas (vérvétel, Synlab). A korábbi szövettani lelet jelentős eltérésre-betegségre nem utal, ha az endoscopos kép negatív, betegséget nem jelent. A frissen megjelenő panasz (haspuffadás, étkezést követő hasmenés), fertőzéses eredetű bélhurutra illetve ennek lezajlását követő irritabilitásra utalhat. Érdemes gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezéseket tartani, pár napig Tsectan capsulát használni, ezt követően probiotikumot (akár 1 hónapig is, akár kombináltan). Gyógyszeresen meteospasmyl vagy Duspatalin szedése segíthet a tüneteken. A szódabikarbóna nem okoz ilyen tünetet (de nem is javasoljuk a használatát, ha savas panasz van, savcsökkentő vagy legalább bevonószerek használata jobb: Gaviscon vagy Talcid rágótabl.).


        Kérdés: 2020. június 15., 20:08; Megválaszolva: 2020. június 16., 08:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.