• Mi az oka az epés refluxnak?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor úr! 34 éves nő vagyok, 4 éve fennálló emésztési problémákkal. Tüneteim a következők: puffadás - hasi és gyomor (már úgy kelek fel, hogy fel vagyok puffadva, késszúrás-szerű hasi fájdalmakkal), érzem, ahogy jön fel a levegő a gyomromból, ezért néha előfordul, hogy csak állva tudok enni, büfögés, epe-tájéki fájdalom, néha a hátamba is belesugárzik, illetve a székletem hol sárgásbarna, hol zöldesbarna színű, nagyon ritkán normál barna és mindig emésztetlen. A diagnózisaim: kontaminált vékonybél szindróma, epés reflux, nincs epekövem és az epehólyagom is megvan. b12- és vashiány. (ezek gondolom a felszívódási zavar miatt) Nem tudom semmilyen ételhez kötni, nem vagyok glutén- vagy laktózérzékeny. Próbáltam rizsdiétát tartani, pokolian voltam tőle.. Érdeklődni szeretnék, hogy az epés refluxnak mi az oka? Miért csorog bele az epém a gyomromba, ha egyébként van epehólyagom? Nem tudom az ok-okozatot, és szeretném az okot kezelni. Azt olvastam, hogy az alacsony szerotoninszint lassíthatja a bélmotilitást - ez lehet az oka például a kontaminált vékonybélszindrómának. Mi a helyzet az epés reflux-szal? Mi az ok, és hogyan lehet azt kezelni? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a epés reflux témában

        Az epés reflux független az epehólyagtól. A mechanizmus a nem megfelelő nyombél-motilitásban kereshető (a fiziológiásan a nyombélbe jutó epe kerül vissza a gyomorba, ezt természetesen is előfordulhat, betegségről akkor beszélünk, ha a mértéke már panaszt is okoz). Tekintettel az okra, ami a kóros motilitás, a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezések mellett motilitás-serkető szerek használata segíthet (Itopride, Cerucal, Domperidon). Ha már ébredéskor is puffad, illetve fokozott böfögést észlel, az mindenképp jelentős levegőnyelés eredménye. Ennek mérséklése sokat segíthet a panaszokon (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések kerülése, orrlégzés rendbetétele).


        Kérdés: 2020. június 13., 22:44; Megválaszolva: 2020. június 14., 08:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.