Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók

Kedves Doktor Úr/Doktornő, Szeretném kikérni véleményüket megnagyobbodott nyaki nyirokcsomóim kapcsán. Korábban írtam már önöknek azzal kapcsolatban, hogy a nyakam jobb oldalán megnagyobbodott nyálmirigyeket/nyirokcsomókat fedeztem fel. Fül-orr gégészeti, illetve nyaki légyrész UH vizsgálat történt, melyek során valószínűsítették, hogy reaktív nyirokcsomókról van szó - leleteimet csatolom ismét. A nyirokcsomóim azóta sem múltak el, jelenleg kb. 1,5 hónapja megnagyobbodott állapotban vannak - fájdalmatlanok, tapintásra méretük nem növekedett. Tüneteim viszont kiegészültek a következőkkel: néha enyhe gombócérzés a torokban (ez nem rendszeres, van, amikor egyáltalán nem érzem, máskor igen), keserű szájíz, néha váratlanul szájkiszáradás, illetve néha érzem, hogy az orromból a garat felé váladék/takony csorog. Korábbi vizsgálataim során krónikus arcüreggyulladással diagnosztizáltak, ezen kívül enyhe orrsövény ferdülésem van már évek óta, illetve pár hónapja előjött a refluxom, melyre 2-3 hete pantoprazolt szedek napi rendszerességgel. Kérdésem, hogy ezen tünetek milyen betegségre utalhatnak (ha egyáltalán utalnak bármire). Ezen kívül úgy tudom, hogy a reaktív nyirokcsomók sokszor baktériumos, vírusos fertőzés miatt jönnek elő - kérdésem, hogy ilyen esetben nem szükséges kideríteni, hogy milyen vírus/baktérium van a szervezetben, majd kezelni azt? Érdemes orvost felkeresnem további vizsgálatokkal kapcsolatban vagy nincs miért aggódnom a fent leírt tünetek alapján?

Dr. Szanyi Andrea válasza Refluxbetegség témában

Kedves Kérdező! Panaszai egy részét a refluxbetegség okozza. Ha ezek a pantoprazol szedése mellett is fennállnak, akkor javasolható az adag megemelése vagy más hasonló gyógyszerre való váltás, ezt beszélje meg háziorvosával. A garatfalon a váladékcsorgás idült vagy heveny melléküreg gyulladás következménye, ez összefügghet a reaktív nyaki nyirokcsomókkal. A látott nyirokcsomók nagyon kicsik, nincs különösebb jelentőségük. Keressen fel fül-orr-gégészt a továbbiak megbeszélésére. Csináltasson vérkép illetve CRP vizsgálatot, ezek eredménye alapján lehet következtetni, hogy fennáll-e vírusos vagy bakteriális fertőzés.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2020. június 16.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Mellkasfájdalom, reggeli torokkaparás...
Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen előre is megtisztelő válaszát. Kb. 10 éve küzdök refluxos panaszokkal. Akkor kezdetben megfázással kezeltek, de az...
Reflux mellkas nyomas
Udvozlom, reflux es epes reflixom van. Tobbszor irtam. Most rettentoen nyom a mellkasom napot ota es fel vagyok fujodva es ettol aludni sem birok. Haziorvos...
Székelés utáni viszketés
Pacemakerrel sejtrezonanciás kezelés...
Infúzió után megkeményedett ér?
Kedves Doktornő! Lassan két hete, hogy kórházba kerültem hányás miatt ahol sürgősségin vettek tőlem vért majd a könyökhajlatomból majd az infúzió lefolyásáig...
C vitamin probléma, túlzott szedés?
Jutavit 1500mg C vitaminját szedem retard formában napi 6*1500Mg Azért szedem mert a megfigyelésem alapján a HDL koleszterinem egész életem folyamán mindig 1...