• Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktor Úr/Doktornő, Szeretném kikérni véleményüket megnagyobbodott nyaki nyirokcsomóim kapcsán. Korábban írtam már önöknek azzal kapcsolatban, hogy a nyakam jobb oldalán megnagyobbodott nyálmirigyeket/nyirokcsomókat fedeztem fel. Fül-orr gégészeti, illetve nyaki légyrész UH vizsgálat történt, melyek során valószínűsítették, hogy reaktív nyirokcsomókról van szó - leleteimet csatolom ismét. A nyirokcsomóim azóta sem múltak el, jelenleg kb. 1,5 hónapja megnagyobbodott állapotban vannak - fájdalmatlanok, tapintásra méretük nem növekedett. Tüneteim viszont kiegészültek a következőkkel: néha enyhe gombócérzés a torokban (ez nem rendszeres, van amikor egyáltalán nem érzem, máskor igen), keserű szájíz, néha váratlanul szájkiszáradás, illetve néha érzem, hogy az orromból a garat felé váladék/takony csorog. Korábbi vizsgálataim során krónikus arcüreggyulladással diagnosztizáltak, ezen kívül enyhe orrsövény ferdülésem van már évek óta, illetve pár hónapja előjött a refluxom, melyre 2-3 hete pantoprazolt szedek napi rendszerességgel. Kérdésem, hogy ezen tünetek milyen betegségre utalhatnak (ha egyáltalán utalnak bármire). Ezen kívül úgy tudom, hogy a reaktív nyirokcsomók sokszor baktériumos, vírusos fertőzés miatt jönnek elő - kérdésem, hogy ilyen esetben nem szükséges kideríteni, hogy milyen vírus/baktérium van a szervezetben, majd kezelni azt? Érdemes orvost felkeresnem további vizsgálatokkal kapcsolatban vagy nincs miért aggódnom a fent leírt tünetek alapján?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Refluxbetegség témában

        Kedves Kérdező! Panaszai egy részét a refluxbetegség okozza. Ha ezek a pantoprazol szedése mellett is fennállnak, akkor javasolható az adag megemelése vagy más hasonló gyógyszerre való váltás, ezt beszélje meg háziorvosával. A garatfalon a váladékcsorgás idült vagy heveny melléküreg gyulladás következménye, ez összefügghet a reaktív nyaki nyirokcsomókkal.A látott nyirokcsomók nagyon kicsik, nincs különösebb jelentőségük. Keressen fel fül-orr-gégészt a továbbiak megbeszélésére. Csináltasson vérkép illetve CRP vizsgálatot, ezek eredménye alapján lehet következtetni, hogy fennáll-e vírusos vagy bakteriális fertőzés.


        Kérdés: 2020. június 11., 17:04; Megválaszolva: 2020. június 16., 20:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: