• Hasnyálmirigy probléma vagy más betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Lassan fél éve tartó hányingerem van evés után és órákig telinek érzem a gyomromat. Egy idő után világos, tapadós lett a székletem, amire kaptam Kreont. Pár éve a keményítő terhelésem pozitív lett, de nem volt panaszom. Az orvosok szerint a tünetek hasnyálmirigy problémára vagy IBS-re utalnak. A napi 1x 10000 Kreon eleinte javított a fenti tüneteken, viszont lassan jöttek továbbiak: bal alhasi fájdalom és nagymértékű puffadás. A laktulóz teszt, a gyomor és béltükrözés és az UH negatív lett (utóbbira puffadt beleket írtak). A puffadás nagyon felerősödött és már napi 4-5 Kreon kell. Nem eszek zsíros-cukros-fűszeres ételeket, nem iszok alkoholt, sokat mozgok. Amikor a puffadás nagyon felerősödik, akkor fáj a hasam középen is (enyhén balra) és a gyomrom teteje is. Lipáz és amiláz a normál tartományon belül van (amiláz a tetejéhez közelebb, lipáz a legalján). SE triglicerid és vérsejtsüllyedés a normál tartomány alatt van. Chlamydia pneumoniae IgG pozitív lett, igA és igM negatív. Más vérvétel értékem normális. Széklet elasztáz normális. (Tejfehérje és búza intoleranciám van régóta, de a diétát nagyon szigorúan tartom.) A kérdéseim: - Ezek a tünetek mire utalnak? - Ha valóban hasnyálmirigy probléma, akkor milyen vizsgálat igazolja ezt egyértelműen? (Vagy melyik zárja ki egyértelműen?) - Ha a keményítő terhelés azt mutatja, hogy nem tudom megemészteni a keményítőt, akkor hogy lehet normális az amiláz szintem? - Olvastam, hogy epekő elzáródás is okozhat hasnyálmirigy problémát (családban halmozottan volt epekő). Hasi MR/CT vizsgálat kimutatja a kis követ vagy a részleges elzáródást vagy kisebb elváltozást? Melyik a jobb? - Ha hasnyálmirigy probléma, akkor mi a megoldás rá ami segít is? - Ha nem hasnyálmirigy probléma van, akkor mi lehet még? - Kérem írja meg, hogy milyen vizsgálatokra érdemes még elmenni, mert az életminőségem jelentősen leromlott és nem kapok egyértelmű diagnózist vagy kezelést sehol. Az orvosok csak tüneti kezelést adnak (kreon, espumisan, probiotikum), de ezek nem hatnak és folyamatosan rosszabbodik a helyzet. Köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a puffadás témában

        A keményítő terhelés eredményének és az amiláz-szintnek nincs köze egymáshoz, ez utóbbi a szérumba jutó enzim-mennyiséget méri, mely ha jelentősen emelkedett, akut hasnyálmirigy-gyulladásra utalhat (de arra nem alkalmas, hogy megítéljük, mennyi amiláz enzim termelődik a hasnyálmirigyben). Coeliakia irányába történtek-e vizsgálatok? A széklet elasztáz normális értéke jó eséllyel kizárja a hasnyálmirigy elégtelen enzimtermelését, mint okot (azonban szigorú diéta mellett a hasnyálmirigy enzimtermelése gyorsan csökkenhet, akár az emésztési zavar szintjéig, így emiatt érdemes lehet megpróbálni terápiás dózisú Kreon vagy Pangrol használatát (min. 3x25000E), a diéta fokozatos bővítése mellett. Az étkezés utáni teltségérzés, hányinger gyomorürülési zavar jele lehet, erre a gyakori, kis étkezések mellett peokinetikus szerek használhatók (pl. Itopride 3x50mg). Az epekő okozta problémák más klinikai képet okoznak (jobb bordaív alatt görcsös fájdalom, sárgaság, eltérések a laborban, hasi UH-n). Iberogast csepp szintén segíthet a gyomorürülésben, emésztésben.


        Kérdés: 2020. április 23., 20:36; Megválaszolva: 2020. április 24., 08:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: