Vizes hasmenés

Tisztelt Doktor Úr! A problémám 2017-ben kezdődött napi ötször hatszor volt hasmenéses székletem és eltartott 2-3 hónapig, utána normalizálodott a dolog egy ideig, majd kezdődött elölről az egész. Vérkép, hasi UH és székletvizsgálat lelettel elmentem a gasztróenterológiára az orvos colonoscopiát javasolt ami meg is történt,a sigma descedens határán egy 1.5 cm-es lapos a felszínből alig előemelkedő polypot láttak egy éles kanyarban,de eltávolítani nem sikerült, a szövettan jó lett. A tükrözés után szinte havi rendszerességgel tört rám egy hasmenéses roham néha hányással is párosult és ez eltartott 3- 4 napig vagy egy hétig. Mivel sűrűsödtek a rosszullétek és az elhúzódási idő is nőtt 2019 nyarán elmentem a háziorvoshoz ő elküldött hasi UH-ra, majd a gasztróenterológiára.Ott csináltak egy gyomortükrözést (aminek az eredménye jó lett) és colonoscopiát, az eredmény ugyanaz lett mint 2017-ben volt.Viszont nekem a colonoscopia óta állandósult a hasmenésem és azóta nem volt normális formázott székletem, csak egyszer amikor nolicint szedtem a vizeletemben talált baktériumra,igaz akkor meg emésztetlen dolgokat láttam benne. A gyógyszer elhagyása után már másnap visszajött a vizes hasmenésem. Visszamentem a gasztróenterológushoz Ő a friss labor eredményeim alapján IBS-re gondolt, mondjuk ez leírva és kimondva nem lett,de a gyógyszer amit ajánlott/Buscopan Forte és probiotikum/erre a következtetésre jutottam. Két hónapig protexin balanszot szedtem és buscopan fortét majd azt lecseréltem duspatalinra, most progasztró 825-töt szedek, néha valamivel sűrűbb lesz a székletem, de abban meg emésztetlen ételt láttok és utána megint visszajön a vizes hasmenés.Sok mindenről olvastam a témában és már kételkedem az IBS-ben,mert állítólag ebben a betegségben vannak nyugalmi időszakok, nincs súlyvesztés,az éjszakák panaszmentesek, nálam éppen esténként szokott kezdődni, 68 éves nyugdíjas vagyok stresszre nincs okom. Nagyon gyakran felpuffadok és tele vagyok gázokkal, néha úgy érzem, hogy leállt a bélműködésem ilyenkor hányni is szoktam és akkor egy-két napra megkönnyebbülök. Egy év alatt fogytam kb tíz kilót.A háziorvosom elküldött egy kibővített laborra, az aránylag jó volt, a széklettenyésztésem negatív lett. Közben volt egy normix kúra, később egy klion kúra egyik sem használt. El akartam menni H2 kilégzési tesztre ,de csak három napra tudtam abbahagyni a savlekötő (pantoprazol 40 mg)szedését, mert marta a torkomat a sav. Ha meg szedem akkor állítólag fals eredményt ad a vizsgálat. Arra is gondoltam esetleg sok a savam mivel reggel szedem a 40 mg pantoprazolt este amikor elkezdődött a puffadás és az émelygés bevettem 40 mg quamatelt 20 perc múlva megkönnyebbültem éjszaka nem kellett rohangálnom, következő nap szintén vettem be quamatelt és megint nyugodt éjszakám volt, mondjuk a gyomorszájam környéke azért tompán fájt, ma is veszek be. Mennyi savcsökkentőt lehet egy nap alatt beszedni és a tanácsát szeretném kérni, hogy tudnék ennek a dolognak a végére járni, mi lehet a bajom? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

A reggel 40mg pantoprazole és az este 40mg Quamatel maradhat tartósan is, elfogadott terápiás terv. A hasmenést okozhatja nem megfelelő emésztés (hasnyálmirigy-elégtelenség) , erre emésztőenzim-pótlás a megoldás (Mezym Forte, Pangrol, Kreon) . A hasmenés hátterében állhat vékonybél bakterialis kontamináció, ami H2 kilégzési teszttel igazolható (nem Helicobacter teszt, nem kell a savgátlót kihagysni) , de akár mikroszkópos vastabélgyulladás is (ez utóbbi a vastagbélvizsgálat során vett szövettani mintából derülhet ki) .

Kérdés: 2020. április 22., 18:59; Megválaszolva: 2020. április 23., 09:36
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom
Éjszakai izzadás