• Kreatinin fluktuáció és a sport

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdésben kérném véleményét mert annyi mindent lehet olvasni a kreatinin és az izomtömeg valamint a sport kapcsolatáról, hogy nehéz eligazodni... Az alábbiak szerint változott az évek során a szérum kreatinin értékem: 2006: 112umol/l(53-106) testsúly: 80kg; 2016: 143umol/l(22-105) testsúly: 86kg; 2017.03: 120umol/l(62-106) testsúly: 82kg; 2017.04: 115umol/l(53-105) testsúly: 80kg; 2017.06: 140umol/l(53-100) testsúly: 85kg; 2018: 113umol/l(64-104) testsúly: 80kg; 2019: 124umol/l(64-104) testsúly: 82kg; A karbamid és egyéb vizelet értékek mindig nagyjából állandóak és negatívak voltak. A legutóbbi laboron az alábbi értékeket kaptam (2020 testsúly 79kg): Kreatin-kináz 114 U/L (39 - 171); Karbamid 5,7 mmol/L (2,8 - 7,2); Kreatinin 109,0 umol/L (64,0 - 104,0); eGFR (ml/p./1.73 m^2) (>60); Húgysav 288 umol/L (208 - 428); Vizelet kreatinin -nem gyűjtött- 5377,0 μmol/L (3540,0 - 24600,0); Cisztatin C 0,73 mg/l (0,53 - 0,95); Vizelet: minden érték normál tartományban ill negatív. A kérdésem lenne, hogy az normális, hogy ennyire változik a kreatinin érték az izomtömeg függvényében? Mert így az összes eGFR kalkulátor elég rémisztő értékeket számít, hiába adom meg az életkor ill. a testsúly értékeket. A BMI index szerint az ideális testsúlyom 65kg lenne... Más vélemények szerint a cisztatin C jobban mutatja a vese károsodását és nem függ az izomtömegtől. Az nekem mindig normál tartományban van. Akkor most aggódnom kell vagy nem? Elég bizonytalan vagyok. Kellene esetleg egy gyűjtött vizeletből való vizsgálatot kérnem? Rendszeresen járok edzőterembe és futni is. A fehérjebevitel csak minimálisan több mint egy átlag embernek. Egyéb táplálék kiegészítőt nem szedek. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kreatinin témában

        Kedves Kérdező! A kreatinin az izmokban levő kreatin, mely fehérje természetű anyag, bomlásterméke. A kreatinin normálértéke ezért más férfiaknál és nőknél, hiszen más az izomtömegük. Az izomtömeg változásával az értéke változhat, de más tényezők is befolyásolhatják . A nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás emelheti a szérum kreatinin értékét. Mivel Önnél néhány kg-os testsúlyváltozások történtek, így jelentős izomtömeg csökkenésről vagy emelkedésről nem beszélhetünk, ami érdemben változtatna a kreatinin értékén. A GFR értéke valóban sok esetben pontatlan, a cisztatin C mérésének enyhe GFR csökkenés kimutatásánál van jelentősége, ha a veseműködés enyhe csökkenésének gyanúja áll fenn. Így bizonyos gyógyszerek vesevédő hatásának nyomon követésére lehet alkalmas magasvérnyomás esetén. A gyakorlatban ennek vizsgálata napjainkban még rutinszerűen nem lehetséges. Nagyobb fehérjemennyiség fogyasztását kerülje, a fehérjetartalmú táplálék kiegészítők nem javasoltak. További vizsgálatot nem tartok indokoltnak. - -


        Kérdés: 2020. március 08., 19:18; Megválaszolva: 2020. március 09., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: